09.02.2021.
Nadzor ribarstva u Jabučkoj kotlini

Zaštita morskih resursa, a time i ribljeg fonda jedna je od osnovnih zadaća Obalne straže RH u zaštiti nacionalnih interesa na moru. U području ZERP-a (Zaštićeno ekološko ribolovno područje) ove aktivnosti odvijaju se u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede - upravom za ribarstvo.

Dugogodišnja neselektivna intenzivna eksploatacija cjelokupnog područja ZERP-a rezultirala je drastičnim padom ribljeg fonda no i potencijalnim nestankom određenih vrsta.

U pregovorima sa talijanskom stranom dogovorena je zaštita određenih ribolovnih zona i to za duže vremensko razdoblje. Konkretno, u Jabučkoj kotlini, jedinstvenom geografskom lokalitetu, pretpostavlja se da iako površinom zauzima 10 % površine Jadrana, obitava oko 25% ukupne biomase gospodarski važnih vrsta.

Nadzor nad provedbom zaštitnih mjera započeo je 2015. godine, a 2017. godine na preporuku Opće komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) uspostavljen je dodatni međunarodni pravni okvir za postupanje.

Nadzor i posebnu regulaciju ribolova u Jabučkoj kotlini međunarodna javnost ističe kao primjer dobre upravljačke prakse u ribarstvu. U prilog tome valja istaknuti rezultate najnovijih istraživanja u tom području koja bilježe povećanje ribljeg fonda.

U cilju izrade reportaže o zaštiti ribljih resursa unutar EU, predstavnici televizijske mreže Euronews ukrcali su se na brod OOB 31 „Omiš“ sa kojeg su 3. i 4. veljače 2021. pratili zajedničke aktivnosti inspektora MP , OSt RH i Carinske uprave u nadzoru ribolovne zone i provedbi mjera zaštite Jabučke kotline (FRA – Fisheries restricted area). U aktivnostima je sudjelovala velika gumena brodica Carinske uprave „MB Dubrovnik“. Uz navedno, reporterima Euronewsa prezentirane su sposobnosti potrebne za nadzor ribarstva te način koordinacije svih tijela državne uprave (TDU) u nadzoru zaštićene ribolovne zone.

Foto: OSt RH