15.01.2021.
Obilježene obljetnice međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Vukovaru, 15. siječnja 2021. obilježena je 29. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 23. obljetnica uspješno obavljene mirne reintegracije i završetka mandata UNTAES-a, kojim su okupirana područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tim povodom kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve hrvatske branitelje. Izaslanstvo Ministarstva obrane predvodio je izaslanik ministra obrane, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, a izaslanik načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske bio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić.

Molitvu je predvodio župni vikar Župe svetog Filipa i Jakova u Vukovaru, fra Josip Poleto, a zatim je u Hrvatskom domu u Vukovaru prikazan film o tadašnjim događajima te predstavljena knjiga “Mirna reintegracija – pobjeda razumom” koju je izdala Zajednica povratnika Hrvatske.

Obilježavanje je održano sukladno propisanim epidemiološkim mjerama s prilagođenim brojem sudionika.

Foto: HKoV