11.01.2021.
Ministar Banožić i admiral Hranj obišli pripadnike HV-a na Banovini

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj zajedno sa suradnicima obišli su u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. postrojbe Oružanih snaga RH uključene u otklanjanje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Posjetili su vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji gdje su imali sastanak sa Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, obišli su radove u ulici Sajmište i skladište humanitarne pomoći Crvenog križa u Petrinji te radove na sanaciji prometnica i odvodnih kanala u Majskim Poljanama.

Na sastanku u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” ministar obrane se zahvalio pripadnicima Stožera civilne zaštite na energiji i ogromnim naporima koje ulažu kako bi se poboljšala situacija na terenu i čestitao im na ustrajnosti istaknuvši pritom nužnost zajedništva. “Hrvatska vojska, kako je bila u prvim trenutcima, bit će i do kraja. Ponudili smo materijalne resurse, sva naša znanja i logistiku, kako bi pomogli u realizaciji svih ciljeva i zadaća koje se ovdje postave”, rekao je ministar Banožić.

Nakon posjete vojarni, obišli su pripadnike Hrvatske vojske angažirane na inženjerijskim radovima u pripremi prostora za postavljanje kontejnerskog naselja u ulici Sajmište u Petrinji. Ministar Banožić je pritom istaknuo kako se sve aktivnosti provode u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Prilikom obilaska središnjeg skladišta humanitarne pomoći Crvenog križa u Petrinji ministar Banožić im se zahvalio na svemu što rade kao i na izvrsnoj suradnji sa Hrvatskom vojskom, naglasivši kako će i dalje zajedno nastaviti pomagati Banovini.

Na sanaciji prometnica i odvodnih kanala u Majskim Poljanama od trenutka kada je potres pogodio Banovinu do sada na terenu u rotaciji bilo je angažirano više od 2300 hrvatskih vojnika, a danas je na različitim zadaćama diljem Sisačko-moslavačke županije raspoređeno 380 vojnika. “U Majskim Poljanama vojska sudjeluje na sanaciji prometnica i pristupa kako bi kontejneri mogli biti postavljeni za na to predviđena mjesta. Isto tako, sudjelujemo u izgradnji naselja koja će biti privremeni smještaj za oko dvjestotinjak osoba. Također, tu je i postavljanje kontejnera i mobilnih kućica po raznim lokacijama kako je to dogovoreno u suradnji sa Stožerom. Također, Hrvatska vojska sudjeluje kao potpora civilnim institucijama i u podjeli hrane i obroka, te u dostavi svih onih najpotrebnijih namirnica i na ona najudaljenija mjesta. Konkretno, u svim ovim zadaćama tijekom vikenda sudjelovalo je više od 680 vojnika” rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH / F. Klen