31.12.2020.
Hrvatska vojska postavlja kontejnere

Po odluci stožera Civilne zaštite u ranim popodnevnim satima u četvrtak, 31. prosinca 2020. započelo je postavljanje kontejnera za privremeni smještaj stradalih civila u potresu što je danas primarna zadaća Hrvatske vojske.

Pripremu terena, prijevoz i postavljanje provode Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništvo za potporu vlastitim snagama i mehanizacijom.

Procjena stožera Civilne zaštite je kako će se postavljanje kontejnera provoditi i sljedećih dana.


Angažman Hrvatske vojske na području Sisačko-moslavačke županije

U četvrtak, 31. prosinca 2020. na raščišćavanju prometnica i javnih površina u Petrinji angažirano je 52 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa osam inženjerijskih strojeva, dvije labudice, jednim sanitetskim vozilom, 24 ostala vozila i tehnikom. Također, angažirana su i 22 pripadnika HV-a sa dva bespilotna sustava u Velikoj buni.

U pripravnosti su i dva medicinska tima HRZ-a (liječnik, medicinski tehničar i vozač), a spremni su i transportni helikopteri za zadaće prevoženja na području Sisačko-moslavačke županije ugroženih posljedicama potresa.

U stanju spremnosti u vojarnama se nalazi oko 720 pripadnika Hrvatske vojske.

Također, u Petrinji je i jedan medicinski tim Vojno zdravstvenog središta te veterinarsko-epidemiološki tim. Oni pružaju zdravstvenu potporu civilnom stanovništvu smještenom u vojarni te provode veterinarsko-zdravstveni nadzor restorana i kuhinje.

U srijedu, 30. prosinca jedna poljska kuhinja za pripremu hrane dostavljena je u Društveni dom Staro Pračno, dok su u vojarni u Petrinji dodatno uređeni kapaciteti za privremeni smještaj civilnog stanovništva. Podignut je i šator u naselju Češko Selo pored Petrinje.

Foto: HKoV