29.12.2020.
Hrvatska vojska pruža potporu gradovima Petrinji i Sisku nakon razornog potresa

Pripadnici Hrvatske vojske temeljem naloga ministra obrane i zapovijedi admirala Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera OS RH angažirani su u utorak, 29. prosinca 2020. kao pomoć građanima i civilnim institucijama gradova Petrinje i Siska koje je u podnevim satima pogodio snažan potres.

Potresom pogođenu Petrinju, u ranim popodnevnim satima obišli su ministar obrane Mario Banožić, admiral Robert Hranj, načelnik GS OS RH, general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika GS OS RH i general-pukovnik Boris Šerić,zapovjednik HKoV-asa suradnicima.

Cijela Hrvatska izražava svoju tugu i bol u ovoj tragediji koja je zahvatila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela. Najteži i nenadoknadiv gubitak je nenadan odlazak najmilijih i gubitak krova nad glavom. Svi pripadnici Hrvatske vojske izražavaju iskrenu sućut obiteljima stradalih u ovom razornom potresu. Kao i uvijek Hrvatska vojska spremna je i pruža pomoć na terenu sukladno procjenama i zahtjevima stožera Civilne zaštite.

Tako na području Petrinje i Siska do 18 sati, sukladno procjenama potrebama i zahtjevima, snage narastaju sa početnih 250 pripadnika na 310 pripadnika Hrvatske vojske, dok se njih oko 240 nalazi u neposrednoj pripravnosti.

Angažirano je 190 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je 5 sanitetskih timova s vozilima na teren. Tijekom dana pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvršili su evakuaciju 150 korisnika Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji te ih prevezli u vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje im je osiguran privremeni smještaj. Za njih su osigurani kreveti te dostavljena flaširana voda i individualni cjelodnevni obroci. U vojarni u Petrinji planiran je smještaj ukupno do 500 ljudi.

Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika, u što su uključeni sanitetski timovi, timovi za raščišćavanje javnih površina i interventna satnija. Uz ljudstvo je, kako smo naveli, upućena određena količina flaširane pitke vode, individualnih cjelodnevnih obroka, kreveta te posteljine i deka. Sukladno zahtjevu stožera Civilne zaštite planirano je postavljanje i šatora i elektroagregata iz sastava Zapovjedništva za potporu.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pružilo je potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera prevezla su pripadnike HGSS-a i potražne pse iz Splita za Petrinju. Druga dva helikoptera su u večernjim satima prevezla teže bolesnike iz Petrinjske bolnice u Zagreb.

Snage se dodatno angažiraju u skladu s procjenama, potrebama i zahtjevima nadležnih tijela i institucija. 

Foto: MORH/ F.Klen