23.12.2020.
Svečano obilježena 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u srijedu, 23. prosinca 2020. obilježena je 29. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečanom obilježavanju obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prigodom kojeg su uručena promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HRZ-a, nazočio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva njihov dan, ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastalo upravo zahvaljujući entuzijazmu hrvatskih zrakoplovaca i neizmjernoj ljubavi koju su gajili prema domovini.

“Vojni poziv je izrazito zahtjevan i izazovan, a pogotovo se to odnosi na vojne pilote koji tijekom svakog leta, obuke i vježbe riskiraju svoje živote”, rekao je ministar obrane i dodao kako je upravo ratno zrakoplovstvo tehnički najzahtjevnija grana u svim modernim vojskama svijeta, pa tako i kod nas.

“Ova Vlada itekako je svjesna potrebe daljnjih ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svi jako dobro znamo našu povijest i na koji smo način, s kojim resursima i s kako skromnom opremom i naoružanjem stvorili Hrvatsku. Zato smatram da su nam višenamjenski borbeni avioni neophodni radi cjelovitosti Hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana”, poručio je ministar Banožić istaknuvši kako Republika Hrvatska kao moderna srednjeeuropska država, članica Europske unije i NATO saveza, mora imati jednu eskadrilu modernih borbenih aviona.

“Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da će oni biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svim njenim građanima”, objasnio je ministar obrane. Na kraju, ministar Banožić posebno se zahvalio pilotima kanadera i air traktora na njihovom doprinosu tijekom protupožarne sezone, kao i letačkom osoblju koji svakodnevno u suradnji sa zdravstvenom strukom spašava živote, a uključeni su i u borbu protiv koronavirusa.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prvenstveno zahvaljujući ljudima, izraslo je u respektabilnu granu, koja zahtjevne zadaće provodi vrlo odgovorno i uspješno”, zaključio je svoje obraćanje ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je ovom prigodom kako iza sebe ostavljamo jednu zahtjevnu godinu te čestitao pripadnicima i djelatnicima HRZ-a što su i ove godine posao obavljali s puno ljubavi i predanosti. Naglasio je kako je uvjeren da će dolaskom višenamjenskog borbenog aviona pripadnici i djelatnici HRZ-a obavljati svoj posao na moderniji način.

Načelnik GS OSRH admiral Hranj u ovoj prigodi je rekao: "Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čestitam 29 godišnjicu osnutka. HRZ je nastala u samim početcima Domovinskog rata, u turbulentnim godinama borbe za slobodu i neovisnost. Nastala je, praktično, ni iz čega, od sportskih, školskih i poljoprivrednih aviona koji su uz improvizaciju i veliku kreativnost naoružavani i sudjelovali u odvažnim operacijama. Važan doprinos dali su i naši piloti koji su u tim kritičnim vremenima borbenim avionima preletjeli na našu stranu. Tijekom rata HRZ se nastavio opremati helikopterima i avionima koji su dali nemjerljiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu.

Ovo je prilika da se podsjetimo svih koji su u Domovinskom ratu i razvoju HRZ-a dali najveću žrtvu, svih onih koji su poginuli, nestali ili teško stradali.

Danas je HRZ osposobljen za široki spektar zadaća, od nemjerljivog doprinosa gašenju požara, sudjelovanja u zadaćama traganja i spašavanja na kopnu i na moru, te svakodevnog prevoženja bolesnih. HRZ ima prilično impresivne sposobnosti za taktički zračni transport, a izviđačko borbeni helikopteri Kiowa Warrior značajno nadopunjuju borbene sposobnosti HKOV-a i HRM-a. U Zemuniku je prošle godine otvoreno i uspješno djeluje Međunarodno središte za obuku pilota i specijalnih zračnih snaga. Naši zrakoplovci sudjeluju i u operaciji KFOR na Kosovu, gdje pružaju značajnu sposobnost operaciji, što je kontinuirano ocjenjivano kao veliki doprinos od kolega na terenu, ali i od zapovjedništva u NATO-u.

Pred nama je novi investicijski ciklus opremanja i modernizacije cjelokupnih Oružanih snaga, uključivo i HRZ-a. HRZ mora modernizirati sustav za nadzor i obranu zračnog prostora, što, osim investiranja u radarsku mrežu, podrazumijeva i obnovu borbene avijacije.

Uvođenje novog, višenamjenskog borbenog aviona, najveći je akvizicijski projekt za Oružane snage i zahtjeva našu posebnu pažnju. Ovaj projekt uživa puni politički konsenzus i pred nama, vojnicima, je odgovornost za njegovu uspješnu realizaciju. Uvjeren sam da su Oružane snage, posebno HRZ, spremne za ovu zadaću.

Apsolutno sam uvjeren da vi, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, možete odgovoriti svim izazovima današnjice, ali i sturašnjice. Uz vjeru u svoje sposobnosti uspjeh sigurno neće izostati. Danas je prigoda da vam se od srca zahvalimo što dvadeset i četiri sata dnevno motrite i čuvate naše hrvatsko nebo.

Na kraju, svim pripadnicima HRZ-a i svim pripadnicima OS RH želim sretan Božić i Novu godinu."

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim pripadnicima HRZ-a na svim postignućima te uspješno obavljenim zadaćama: “Unatoč izazovnoj i nimalo jednostavnoj 2020. godini, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dokazalo je kako itekako živi, nismo klonuli duhom, nije nas obuzela melankolija, već se trudimo i radimo i dalje”.


Foto: MORH / F. Klen