21.12.2020.
Čestitka admirala Hranja Pumama

Dragi pripadnici Sedme gardijske brigade i mehanizirane bojne Puma, drage naše Pume, svima vam od srca čestitam 28. obljetnicu osnutka brigade.

Svi znamo da nema lakih početaka. Snaga našeg naroda leži u sposobnosti, hrabrosti i odlučnosti hrvatskog vojnika. Sloboda ima neprocjenjivu vrijednost, a vi koji ste pred 28 godina ostavili toplinu svojih domova, stali na prve crte te odlučni i hrabri krenuli u neizvjesnost, dokazali ste i pokazali cijelom svijetu kako se voli i brani Domovina. Vaša odanost domovini, vaši poginuli, nestali i ranjeni pripadnici svjedoče o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu.

U borbenim operacijama poginuo je i preminuo od posljedica borbenih djelovanja ukupno dvadeset i jedan pripadnik 7. gardijske brigade. Ne zaboravljamo i sjećamo se svih njih, ne zaboravljamo i sjećamo se vašeg nestalog suborca i prijatelja i svih ranjenih i ozlijeđenih, njih skoro pet stotina. Zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi kao i žrtvi svih hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i najmilijih, stvorena je i obranjena samostalna Hrvatska.

Neprocjenjiv je doprinos 7. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Sudjelovali ste u svim ključnim operacijama i akcijama zajedno s ostalim gardijskim brigadama Hrvatske vojske, a 1995. godine ušli ste u Knin i podigli hrvatsku zastavu na vrhu Kninske tvrđave, simbolu naše pobjede u Domovinskom ratu.

Danas je 2. oklopno-mehanizirana bojna Pume iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade opremljena suvremenom opremom i naoružanjem i dostigla je zavidnu razinu obučenosti i operativne spremnosti. Pripadnici bojne Pume svoju sposobnost, spremnost i obučenost svakodnevno dokazuju u misijama i u domaćim i u međunarodnim vojnim vježbama, ali i u pomoći našim građanima u borbi s prirodnim katastrofama. Hvala vam što ustrajno i beskompromisno čuvate sjećanje na tu nepobjedivu snagu u oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske. Danas ste vi ona snažna i nezamjenjiva karika hrvatske obrane i sigurnosti, jedna od udarnih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Svima vama, Pumama Domovinskog rata i Pumama 21. stoljeća - želim obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha i još jednom - čestitam vam dan brigade i dan bojne.

Foto: MORH / Tomislav Brandt