18.12.2020.
Provedena preduputna obuka kandidata za 8. HRVCON eFPBG-POL i 35. HRVCON KFOR

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi od 7. do 18. prosinca 2020. provedena je preduputna obuka kandidata za Nacionalni element potpore 8. Hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj te kandidata za Nacionalni element potpore, stožerno osoblje i mehaničare 35. HRVCON KFOR. Obuku su proveli instruktori Hrvatske kopnene vojske uz potporu pripadnika Zapovjedništva za potporu.

Cilj preduputne obuke bio je pripremiti pripadnike kontingenata za život i rad u specifičnim uvjetima (zemljišnim i klimatskim) koji se očekuju tijekom sudjelovanja u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu odnosno NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u sklopu borbene skupine u Republici Poljskoj.

Preduputna obuka se provodila s težištem na razvoju vještina i sposobnosti kandidata kako bi se smanjili sigurnosni rizici za ljudstvo, opremu i materijalno-tehnička sredstva u svrhu uspješnog izvršenja misije te primjerenog predstavljanja OSRH u međunarodnom okruženju.

U prvom dijelu preduputne obuke, provedena je obuka iz zaštite snaga u operaciji, pravila uporabe sile, etičke i kulturološke različitosti, kodeksa ponašanja u području operacije odnosno aktivnosti te pripremno gađanje osobnim naoružanjem. Održana je i obuka iz rada u aplikaciji MEV (vođenje materijalne evidencije).

U drugom dijelu preduputne obuke provedena je obuka iz Materijalno-financijskog poslovanja, naučenih lekcija odnosno iskustva iz prethodnih operacija, obuka u postupcima prilikom prevrtanja vozila, obuka sigurne i terenske vožnje te obuka pripreme tereta za slanje u i iz područja operacije. Naglasak drugog dijela obuke bio je na prenošenju naučenih lekcija iz prethodnih sudjelovanja u operacijama prilikom čega su djelatnici koji su u prethodnim kontingentima obnašali pojedine dužnosti neposredno prenosili svoja iskustva na kandidate nominirane za iste dužnosti.

Foto: HV/ G. M.