10.12.2020.
U Puli proveden Temeljni međunarodni obavještajni tečaj

Unatoč epidemiološkim uvjetima, u organizaciji Obavještajne pukovnije i Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH, u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ u Puli proveden je 4. Temeljni međunarodni obavještajni tečaj („Basic Intelligence Course“ - BIC).

Uz pripadnike Oružanih snaga RH sudjelovali su i predstavnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine i snaga sigurnosti Kosova.

BIC je namijenjen za stjecanje temeljnih znanja iz vojnoobavještajnog područja te omogućava osposobljavanje za dužnosti u sklopu obavještajnih struktura na taktičkoj i operativnoj razini (grana/združeni stožer). Cilj tečaja je pripremiti polaznike tečaja za obnašanje obavještajnih stožernih dužnosti taktičke razine u skladu s NATO standardima.

Prema riječima zapovjednika Središta za razvoj i obuku Obavještajne pukovnije, temeljni i napredni obavještajni tečajevi su od ove godine certificirani i objavljeni u NATO ETOC (NATO Education and Training Oppotrunites Catalogue) te su dostupni zemljama članicama Saveza i partnerima. Također, na ovim tečajevima do sada su sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Gruzije u okviru NATO SNGP (Substantial NATO - Georgia Package ) programa.

Važno je napomenuti kako ovim aktivnostima Oružane snage RH aktivno sudjeluju u operacionalizaciji napora Republike Hrvatske u okviru A5 inicijative.