19.11.2020.
Obilježena 29. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea u četvrtak, 19. studenog 2020. započelo je obilježavanje 29. obljetnice stradanja vukovarske gradske četvrti Borova naselja u Domovinskom ratu.

Tako je u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” ispred nekadašnje ratne bolnice i skladišta u Borovo commercu, održan prigodni program pod nazivom “Žrtva Borova naselja za Domovinu”.

Uz izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, vijence je položilo i izaslanstvo Ministarstva obrane i Hrvatske vojske predvođeno izaslanikom ministra obrane brigadirom Antom Zelićem i zapovjednikom Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadnim generalom Mijom Validžićem.

Komemoracija je nastavljena kolonom sjećanja u kojoj su sudionici prošli gradskim ulicama do Crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije fra Dragutin Bedeničić.

Također, na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” odaje se počast stradalim braniteljima i civilima, a položit će se i vijenci i na farmi “Lovas”, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaje se počast i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja. Iz Borova naselja 19. studenoga 1991. nestalo je 167 branitelja, dok je ubijena 51 osoba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Borova naselja nalazi se još 56 branitelja i civila.

Foto: Hrvatska vojska