16.11.2020.
Obilježen Dan obrane grada Splita

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na splitskom gradskom groblju Lovrinac, u subotu, 14. studenog 2020. uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Županije Splitsko-dalmatinske i grada Splita, Hrvatska ratna mornarica obilježila je Dan obrane grada Splita i 29. obljetnicu razbijanja vojnopomorske blokade Jadrana.

U organizaciji Udruge veterana HRM-a ovogodišnja obljetnica obrane Splita obilježena je sa znatno smanjenim brojem aktivnosti, sukladno mjerama u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Nakon napada na nezaštićeni Dubrovnik Jugoslavenska je ratna mornarica isti scenarij odlučila ponoviti u Splitu. Uvečer 14. studenog 1991. u namjeri da probiju dvotjednu blokadu Jadrana, hrvatski su diverzanti u uvali Bobovišća ispred mjesta Milna potopili jedan neprijateljski patrolni čamac. U ranim jutarnjim satima 15. studenoga 1991. započelo je borbeno djelovanje JRM-a na Split. Osim Splita napadnuto je i šire područje srednje Dalmacije, a u napadu je sudjelovalo i šest borbenih zrakoplova. U napadima su poginula dva hrvatska pomorca, dok je šestero građana ranjeno. Oštećeni su mnogi civilini objekti, a razaranja su pretrpjela i mjesta na otocima Brač i Šolta.

Hrvatske obrambene snage snažno su uzvratile. Pogođen je razarač “Split” i jedna topovnjača, a iznad otoka Brača i Šolte srušena su dva zrakoplova. Malo potom došlo je do novog sukoba s hrvatskim obalnim bitnicama. Neprijatelj je pritom ostao bez jedanaest plovila, dok ih je više oštećeno. Jugoslavenska ratna mornarica prisiljena je na povlačenje iz unutarnjih morskih voda Republike Hrvatske u njena posljednja uporišta na otoke Vis i Lastovo.

Boj u Splitskom kanalu od izuzetnog je značaja za noviju hrvatsku povijest. To je prva samostalna bitka te velika i konačna pobjeda snaga Hrvatske ratne mornarice nad znatno nadmoćnijim pomorskim snagama Jugoslavenske ratne mornarice u Domovinskom ratu. Tom je pobjedom, osim Dubrovnika, Hrvatska ratna mornarica deblokirala sve hrvatske luke.

Foto: HRM