12.11.2020.
Predavanje polaznicima Tečaja za prve dočasnike mađarskih Oružanih snaga

U prostorima rekreacijskog središta Oružanih snaga Mađarske u Balatonakarattyau, u ponedjeljak, 09. studenog 2020., zapovjednik i prvi dočasnik Zapovjedništva Multinacionalne divizije Centar (HQ MND-C), održali su predavanje polaznicima 8. naraštaja Tečaja za prve dočasnike mađarskih Oružanih snaga.

U svom izlaganju general-bojnik Denis Tretinjak i časnički namjesnik Mario Mateljić fokusirali su se na koncept zapovjednog tima (Command Team Concept), predstavljen u NATO dočasničkoj strategiji i smjernicama iz 2017. godine „NATO NCO Bi-Sc Command Strategy and NCO Guidelines“. Tom prilikom je posebno naglašena važnost suradnje zapovjednika i prvog dočasnika kao ključnih osoba u postrojbi kao i njihove odgovornosti i međusobni odnos u svakodnevnom radu na svim razinama vođenja i zapovijedanja.

Predavanju su, osobno ili putem video linka, nazočili i zapovjednik mađarskog Zapovjedništva za transformacije, general-bojnik Tibor Bozo, zapovjednik mađarske Dočasničke akademije, brigadir Imre Franko te svi prvi dočasnici razine bojni i brigada te viših razina vođenja i zapovijedanja u mađarskim Oružanim snagama.

Na kraju predavanja, prvi dočasnik mađarskih Oružanih snaga, časnički namjesnik Istvan Kriston, izrazio je zahvalnost našem zapovjednom timu za doprinosom razvoju dočasničkog zbora mađarskih OS te je izrazio nadu da će se ovakva suradnja dviju prijateljskih Oružanih snaga nastaviti i u budućnosti.

Tekst: čn Mateljić/KNGS

Foto: HQ MND-C