12.11.2020.
Dan zaštitnika vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga

U vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama, 11 . studenog 2020., ispred Spomen sobe, služena je Sveta Misa povodom dana zaštitnika Vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga, svetog Martina Tourskog te je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike specijalnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Koncelebriranom liturgijskom slavlju, koje je predvodio pastoralni vikar don Slavko Rajić prethodilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća te su pročitana imena poginulih pripadnika specijalnih postrojbi HV.

U prigodnoj propovijedi pastoralni vikar don Slavko Rajić, nakon što je uvodno predstavio životopis sv. Martina Tourskog, je istaknuo: „ Dragi prijatelji, predstavio sam vam Martinov život da uočite koliko je bitno neprestance osluškivati što Bog želi s mojim životom. Pozvani smo pozorno osluškivati Božje poticaje. Sigurno smo se puno puta našli u situaciji da biramo nešto što ne želimo. Ali, kad to prihvatimo kao Božju volju i predamo se tomu punim žarom vrlo brzo uviđamo da smo dali više nego smo mogli i pomisliti“.

Ove godine po prvi puta, poradi sveopće situacije sa pandemijom COVID 19, te poštujući i pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera , misnom slavlju nisu nazočile obitelji poginulih pripadnika specijalnih postrojbi HV kao ni umirovljeni pripadnici Specijalnih postrojbi HV.

Sveti je Martin rođen 315. godine u današnjoj Mađarskoj kao sin rimskog vojnika te je prema očevoj volji postao vojnik. Bio je rimski tribun koji je obavljao vojničku službu kao gardist i konjanički časnik u jednom od garnizona carske vojske u Galiji. Kad je grad Tours ostao bez biskupa, Martin je izabran za biskupa te posvećen 370. godine. S ponosom na sv. Martina, svake godine pripadnici vojne kapelanije ZSS-a obilježavaju blagdan svog zaštitnika i Dan sjećanja na sve poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

Foto: ZSS