10.11.2020.
Posljednji ispraćaj vojnog kapelana fra Joze Mravka

Na splitskom gradskom groblju Lovrinac, u ponedjeljak, 9. studenog 2020., pripadnici Hrvatske ratne mornarice oprostili su se od svog dugogodišnjeg kapelana fra Joze Mravka. Vjerski obred predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a riječi oproštaja uputio je dekan i vojni kapelan don Branimir Projić. Državna zastava predana je prioru Dominikanskog samostana Split fr. Kristijanu Draganu Raiću.

U svojstvu izaslanika ministra obrane posljednjem ispraćaju oca Mravka nazočio je posebni savjetnik ministra gosp. Ivica Ušljebrka, zapovjednik HRM kontraadmiral Ivo Raffanelli te zapovjednici postrojbi HRM-a.

Fra Jozo Mravak rodio se 8. listopada 1948. godine, u Gali kod Sinja. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i Obrovcu Sinjskom. Nakon toga stupio je u Dominikansko sjemenište u Bolu na o. Braču gdje je 1968. završio gimnaziju 1968. god. Prve zavjete u dominikanskome redu položio je 16. rujna 1970. u Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Zagrebu (1969.-1975.). Svečane doživotne zavjete polaže 14. prosinca 1974. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 21. prosinca 1975. Različite pastoralne službe obnašao je u Zagrebu, Splitu, Trogiru. Uprava Provincije ga u dva navrata imenovala dušobrižnikom za Hrvate u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu. Od 2000. do 2003. te od 2006. do smrti bio je na službi vojnog kapelana u vojnoj kapelaniji „Sv. Nikola Biskup“ pri Hrvatskoj ratnoj mornarici u Pomorskoj bazi Split. Otac Jozo Mravak umro je u Splitu 5. studenoga 2020., u sedamdeset i drugoj godini života.

Sveta misa zadušnica za preminulog oca Mravka održana je u Dominikanskom samostanu sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu.

TEKST I FOTO: OJI HRM