09.11.2020.
Studijsko putovanje Ratne škole u Sjeverozapadnu Hrvatsku

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem, sudjelovali su od 2. do 5. studenoga 2020. godine na studijskom putovanju na kojem su posjetili Požeško-slavonsku, Sisačko-moslavačku i Koprivničko-križevačku županiju.

Studijska putovanja sastavni su dio Nastavnog plana i programa Ratne škole u sklopu kojih polaznici obilaze Republiku Hrvatsku i autentične lokacije iz Domovinskog rata, usvajaju nova znanja o županijama, stanju, planovima za razvoj te se upoznaju s mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava.

U Požeško-slavonskoj županiji posjetili su vojarnu “123. brigade HV” gdje su poslušali predavanje na temu “Zapadno-slavonsko bojište u Domovinskom ratu s aspekta 123. brigade HV”. Nakon toga su se u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije upoznali s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima te aktivnostima i projektima koji se provode. Obišli su i spomen obilježje Kamenska gdje su zapalili svijeću u znak sjećanja na sve poginule, a kod Spomen križa u Bučju za sve žrtve logora.

Studijsko putovanje nastavljeno je u Pakracu gdje su polaznici obišli spomen obilježje masovne grobnice Rakov potok, kapelu Male Gospe u Kusonjama te spomen ploču – početak Domovinskog rata u Pakracu, a posjetili su i Muzej vojne i ratne povijesti Pakrac. O kronologiji ratnih događanja prije i tijekom izvođenja operacije “Orkan-91” polaznicima je govorio Dragutin Števinović, pripadnik 125. brigade Novska, a o stradanjima zarobljenih hrvatskih branitelja i torturama u logoru Stara Gradiška 1991. godine Vlado Radošić, autor knjiga Pakao srpskih logora: Stara Gradiška 1991. i 1992. godine. U Lipiku su se polaznici upoznali sa zdravstvenom skrbi i psihosocijalnoj pomoći hrvatskim braniteljima, kao i sa samim projektom Doma hrvatskih veterana Ministarstva hrvatskih branitelja, a obišli su i Državnu Ergelu.

Obilazak Sisačko-moslavačke županije započeo je upoznavanjem s ulogama sjedišta županije u Domovinskom ratu, osnovnim karakteristikama županije, njihovim značenjem u Republici Hrvatskoj, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama. Posjetom Starom gradu upoznali su se s vojnom povijesti, a poslušali su i predavanje na temu Bitka kod Siska 1593. godine. Na Gradskom groblju Viktorovac zapalili su svijeću i odali počast stožernom generalu Janku Bobetku.

Polaznici su posjetili i petrinjsku Vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović”, poslušali predavanje o Domovinskom ratu na Banovini te se upoznali s ključnim zadaćama, obukom i vježbama brigade u 2021. Godini, kao i glavnim naoružanjem i opremom. Obišli su Virtualno središte SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation) koje pripadnici Tigrova i Gromova koriste kao simulacijski sustav za taktičku obuku pješačkim oružjem. Obilazak županije završio je u Gornjem Viduševcu na području predaje “21. Korpusa” Hrvatskoj vojsci.

Polaznici su posjetili i Upravu za materijalne resurse MORH-a gdje su imali prezentaciju o hrvatskoj obrambenoj industriji, nakon čega su studijsko putovanje nastavili u Koprivnici gdje su se upoznali s kulturnom baštinom i poviješću grada, gospodarstvom, razvojem i ulaganjem u odgoj i obrazovanje te velikom brigom o zaštiti okoliša. U Đurđevcu, u utvrdi Stari grad upoznali su se s posebnostima grada, EU projektima, gospodarstvom i budućim planovima. Obišli su Muzej Grada Đurđevca gdje su pogledali izložbu Čudesne naprave Leonarda da Vincija, poslušali legendu o Picokima te posjetili Hrvatsku Saharu.

Foto: MORH/RŠ