09.11.2020.
Primopredaja dužnosti zamjenika zapovjednika HVU “Dr. Franjo Tuđman”

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u petak, 6. studenoga 2020. godine održana je primopredaja dužnosti zamjenika zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zamjenika zapovjednika brigadnog generala Ivana Turkalja i novog zamjenika zapovjednika brigadnog generala Blaža Beretina. Svečanost je održana uz pridržavanje propisanih zdravstvenih mjera i mjera ponašanja vezano za epidemiju koronavirusa.

Tom je prigodom zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, general-pukovnik Mate Pađen zahvalio generalu Turkalju na dosadašnjem radu i uspješnom obavljanju dužnosti, a novom zamjeniku, generalu Beretinu zaželio je puno uspjeha na novoj dužnosti.

Novoimenovani zamjenik zapovjednika, brigadni general dr. sc. Blaž Beretin rođen je 2. veljače 1966. godine u Radovinu, Zadar. Nakon srednje pomorske škole, smjer nautika, diplomirao je na Vojnoj akademiji Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane 1989., rod ZMIN, radarsko-računarska specijalnost. Zapovjedno stožernu školu “Blago Zadro” na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je u Zagrebu 1999./2000. kao i Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, 2004./2005. godine.

Poslijediplomski doktorski studij završio je 2019. na Sveučilištu u Zadru na temu Geostrateška obilježja hrvatskog dijela Jadrana. Objavio je stručne/pregledne radove u interdisciplinarnim područjima znanosti te sudjelovao na nekoliko stručnih skupova uključujući i međunarodne. U HV se priključio 1991. godine, te je tijekom Domovinskog rata, na bojištima Dalmacije i Like obnašao niz zapovjednih dužnosti, od zapovjednika voda, satnije i bojne u 112. brigadi, a potom i u 9. gardijskoj brigadi.

Nakon Domovinskog rata također je obnašao visoke dužnosti kao što su: načelnik stožera i zapovjednik 9. gardijske brigade “Vukovi” te zapovjednika 4. gardijske brigade “Pauci”. Potom je bio zapovjednik Pukovnije PZO, zapovjednik HRVCON u ISAF-u i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”. Na HVU dolazi s dužnosti zamjenika Glavnog inspektora obrane. U čin brigadnog generala promaknut je 2014. godine.

Za obnašanje dužnosti odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina kao i za 25 godina te medaljama “Oluja” i “ISAF”. Za svoj rad više puta je nagrađivan i pohvaljivan od strane zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku, zapovjednika gardijske brigade, zapovjednika zbornog područja, Glavnog inspektora obrane i ministra obrane. Oženjen je i otac dvoje djece.

Foto: HVU / D. Volarić