09.11.2020.
4. AVPD tim vratio se iz operacije ATALANTA

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, četvrtog hrvatskog Autonomnog tima za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment team – AVPD tim), u petak, 6. studenoga 2020., vratili su se iz Somalije, gdje su od lipnja 2020. sudjelovali u operaciji potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

Članove AVPD tima u zračnoj luci Split dočekao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Raffanelli zahvalio je pripadnicima tima i njihovom zapovjedniku kapetanu korvete Sergeju Kozmiju na izuzetnom angažmanu te naglasio važnost stečenih iskustava za daljnju izgradnju sposobnosti. “Unatoč okolnostima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, potvrdili ste svoju izvrsnost, iskazavši visoku razinu obučenosti i uvježbanosti za provedbu zadaća”, poručio je kontraadmiral Raffanelli.

U operaciji ATALANTA pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjeluju od 2014. godine gdje obnašaju časničke dužnosti u Operativnom zapovjedništvu u španjolskoj pomorskoj bazi Rota te na brodovima koji se nalaze u području operacije.

AVPD (Autonomous Vessel Protection Team) timovi naoružane su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA. Misiju provode na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu ploveći ispred obale Somalije i susjednih država. Tim je na brodu u plovidbi, u lukama i na sidrištu, u cilju prevencije, odvraćanja, osiguranja i zaštite broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Foto: HRM/ D. Mišić