05.11.2020.
Admiral Hranj čestitao Tigrovima 30. obljetnicu utemeljenja

Poštovani pripadnici 1. gardijske brigade, dragi naši Tigrovi, čestitam vam 30. obljetnicu utemeljenja povijesne Prve brigade.

Prije 30 godina zajedno ste krenuli u borbu za slobodu, neovisnost i mir. Biti prvi među našim hrvatskim vojnicima velika je hrabrost, ali i privilegija - jer onaj koji ide prvi primjer je drugima. Pred trideset godina pokrenuli ste lavinu odvažnosti i domoljublja i pokazali da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom za stvaranjem slobodne i demokratske države možemo savladati sve teškoće. U ratnim djelovanjima život za domovinu položilo je tristo šezdeset i sedam Tigrova, a tisuću sedamsto i jedanaest ih je ranjeno. Za šest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali. Velika je to žrtva, njih osobno, njihovih obitelji, njihovih najmilijih i njihovih suboraca. Nećemo ih nikada zaboraviti.

Vaš je doprinos u Domovinskom ratu veličanstven, a vaši su uspjesi na bojištima uklesani zauvijek u našu novu vojnu povijest. Vaš je ratni put - put hrabrosti i časti hrvatskih vojnika koji su pod vodstvom svojih ratnih zapovjednika dobili najteže bitke. Zajedno s ostalim gardijskim brigadama Hrvatske vojske sudjelovali ste u svim ključnim operacijama Domovinskog rata, bili ste naša udarna snaga i štit, obranili ste Slavoniju, oslobodili jug Hrvatske i donijeli mir našoj domovini. Ratni ponos, junaštvo i viteštvo legendarnih Tigrova ugrađeni su u temelje iz kojih je izrasla suvremena Hrvatska vojska.

Danas, mladi nasljednici iz 1. mehanizirane bojne Tigrovi iz sastava Gardijske mehanizirane brigade ponosno baštine tu tradiciju i nastavljaju slavni put Prve gardijske. Njihov je rad i angažman danas usmjeren prema zadaćama i suvremenim izazovima, a mladi Tigrovi svojim predanim radom i nesebičnim zalaganjem svakodnevno dokazuju kako su dostojni nasljednici svojih prethodnika i nastavljaju služiti kao primjer novim generacijama Tigrova.

Svima vama, Tigrovima Domovinskog rata i Tigrovima 21. stoljeća - želim obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha i još jednom - čestitam vam dan brigade i dan bojne.


                 Sretan vam trideseti rođendan Tigrovi!

                                                                                                               NAČELNIK GS OSRH

                                                                                                                           admiral

                                                                                                                       Robert Hranj