14.10.2020.
Pukovniku Zdenku Šprišiću uručena Nato Meritorius Service Medal

Tijekom svečane ceremonije održane 13. listopada 2020. u Ministarstvu obrane RH, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić uručio je pukovniku Zdenku Šprišiću Nato Meritorius Service Medal.

Svečanosti su nazočili i zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera general-bojnik Krešo Tuškan i supruga pukovnika Šprišića - gđa Plamenka Godić Šprišić.

Tom prigodom je general Olujić istaknuo da mu je zadovoljstvo ovo odlikovanje uručiti pukovniku Šprišiću kojemu je čestitao na profesionalno odrađenoj zadaći tijekom koje je predstavljao sebe i Oružane snage Republike Hrvatske. „Svojim ste radom u kompleksnom okruženju i misiji na najbolji način predstavljali Oružane snage RH i bili ste velika pomoć u sklopu NATO misije u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da je vaš rad prepoznat i nagrađen ovom medaljom.“ – naglasio je u svom obraćanju general Olujić zaželjevši pukovniku Šprišiću svako dobro i uspješan nastavak karijere.

U svom obraćanju pukovnik Zdenko Šprišić zahvalio je na dodijeljenom odlikovanju te je istaknuo da medalja predstavlja nagradu za iznimno složenu dužnost i vrlo izazovnu zadaću. „Zahvaljujem što sam imao priliku služiti na ovoj dužnosti. Zahvaljujem i kolegama iz NATO Ureda za vezu u Beogradu koju vodi brigadni general Tommaso Vitale koji je i inicirao dodjelu medalje. Ova medalja je najviše NATO odličje koje se dodjeljuje za postignute rezultate, a ja ju posvećujem svojoj obitelji, supruzi i sinu.“ - rekao je pukovnik Šprišić.

Pukovnik Zdenko Šprišić bio je savjetnik za planove i politiku u NATO Uredu za vezu u Beogradu u Republici Srbiji od studenoga 2016. do lipnja 2020., a nagrađen je za period od rujna 2019. do veljače 2020. zbog izuzetne službe i nadprosječnih rezultata u NATO-u. Svojim je radom, sposobnostima i zalaganjem ostvario izvrsna postignuća i tako je dao izniman doprinos u izvršavanju zajedničkih zadaća.

Medalja se dodjeljuje za iskazanu hrabrost u teškim ili opasnim okolnostima, iskazano iznimno vodstvo ili osobni primjer, izvanredni pojedinačni doprinos u bilo kojoj aktivnosti ili programu kao i doprinos interesu NATO-a. Prvi put je dodijeljena 2003. godine djelatnicima NATO-a i osobna je nagrada glavnog tajnika NATO-a.

Nato Meritorius Service Medal je medalja koja se dodjeljuje vojnom i civilnom osoblju koje je ostvarilo izuzetnu službu i nadprosječne rezultate u NATO-u.

Ovo odlikovanje prvenstveno je potvrda iznimnih sposobnosti, kompetencija i profesionalizma pukovnika Zdenka Šprišića, ali je svakako i pokazatelj kako su pripadnici Oružanih snaga RH sposobni, kompetentni i profesionalni te spremni na sve izazove koji se pred njih postavljaju.

Foto: MORH / Filip Klen