14.10.2020.
Polaznici 23. naraštaja Ratne škole u Karlovcu

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem, 14. listopada 2020. posjetili su Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu.

Polaznike i načelnika Ratne škole dočekali su zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić i načelnik stožera - zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid.

Nakon uvodnog obraćanja generala Šerića, brigadir Zoran Lipošćak održao je prezentaciju o ustroju, misiji i zadaćama Hrvatske kopnene vojske inače polaznik 22. naraštaja Ratne škole, a sada na dužnosti načelnika Ureda zapovjednika HKoV-a. Polaznici su se upoznali sa sposobnostima HKoV-a, sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama, obuci i vježbama te planovima razvoja.

Tijekom prezentacije istaknuto je kako će Hrvatska kopnena vojska nastaviti proces modernizacije i razvoja sposobnosti čime će biti najspremnija grana OS RH i prepoznatljiva u međunarodnom okruženju koju će sačinjavati motivirani, uvježbani, spremni i domovini odani pripadnici.

U sklopu posjeta Karlovcu polaznici su posjetili tvrtku HS Produkt d.o.o., karlovačku tvornicu streljačkog naoružanja koja je primjer uspješnog gospodarskog projekta od nacionalne važnosti, a s kojom Hrvatsko vojno učilište ima izvrsnu suradnju. Polaznike je dočekao direktor HS Produkta Željko Pavlin te istaknuo da poslovanje tvrtke ne posustaje ni u trenucima kada je cjelokupno svjetsko gospodarstvo pogođeno pandemijom, a što su postigli programom modernizacije i robotizacije proizvodnje, razvojnim i inovacijskim tempom. GospodinPavlin također je pohvalio suradnju s Ministarstvom obrane na razvoju i testiranju njihovim proizvoda.

Posjet Karlovcu završio je obilaskom Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj koji je dio nacionalnog programa obilježavanja sjećanja na Domovinski rat, a prikazuje život ljudi i događanja na karlovačkom području od 1991. do 1995. Polaznici su obišli Spomen-sobu poginulih karlovačkih branitelja Domovinskog rata te razgledali u vanjskom prostoru Muzeja eksponate borbene tehnike kao i one iz domaćih radionica. Posebno interesantan dio bio je interaktivna multimedijalna izložba u kojima su se polaznici upoznali sa zbivanjima na Karlovačkom ratištu te o neustrašivosti hrvatskih branitelja i neosvojivosti grada na četiri rijeke.

Foto: RŠ / HKoV