12.10.2020.
Zapovjednik HQ MND-C sudjelovao na radnom sastanku ključnog osoblja u Budimpešti

Zapovjednik Multinacionalnog zapovjedništva HQ MND-C, general-bojnik Denis Tretinjak, sudjelovao je 6. listopada 2020. na radnom sastanku koji je upriličen povodom posjete zapovjednika HQ MNC-NE, general-pukovnika Sławomira Wojciechowskog sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Mađarske, general-pukovnikom Gaborom Böröndijem te zapovjednikom NFIU, brigadirom Istvánom Toporom u Budimpešti.

Tijekom sastanka razmijenjena su iskustva oko NATO aktivnosti u području odgovornosti Saveza, a u cilju stvaranja zajedničke operativne slike. Zapovjednik HQ MNC-NE istaknuo je važnost uspostave HQ MND-C te vidljivi dokaz predanosti NATO saveza za srednju Europu. U izjavi za medije, general-pukovnik Sławomir Wojciechowski posebno je naglasio da napredak razvoja HQ MND-C čini razliku, ali da taj napredak nije sprint vec maraton.

U odvojenom dijelu radnog sastanka proveden je obilazak i susret prvih docasnika Oruzanih snaga R. Mađarske, HQ MNC-NE, HQ MND-C te NFIU s predstavnicima Dočasničke škole OS R. Mađarske sa sjedistem u Szentendreu.

Prvi dočasnik HQ MND-C, časnički namjesnik Mario Mateljic imao je priliku upoznati se sa sustavom profesionalnog razvoja vojnika i dočasnika u OS R. Mađarske te razmijeniti svoja prethodna iskustva s kolegama navedenih zapovjedništava koji dolaze iz Kanade i Litve.

Tekst: čn Mateljić

Slike: HFIU, HDF