09.10.2020.
Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" s načelnikom brigadirom Mijom Kožićem proveli su od 5. do 8. listopada 2020. studijsko putovanje na području istočne Slavonije, Baranje i Srijema.

Studijska putovanja dio su redovite nastave koja se provodi u Ratnoj školi, gdje se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava.

Putovanje je započelo obilaskom tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. strateškog partnera Oružanih snaga RH, gdje su polaznike dočekali predsjednik Uprave Danijel Marić te članovi Goran Matanić i Mato Kokanović. Nakon dobrodošlice i prezentacije obišli su proizvodne prostore te time dobili detaljan uvid u strateški projekt važan za OSRH – proizvodnju oklopnih borbenih vozila i generalnu reviziju tenka M-84.

U sklopu putovanja polaznici su posjetili Gardijsko oklopno-mehaniziranu brigadu u Vinkovcima gdje ih je dočekao zapovjednik brigadni general Mijo Validžić. Polaznicima je prikazan promotivni film te održana prezentacija o postrojbi, a kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr „Slavonski Sokolovi“ zapalili su svijeću.

U Osijeku su već tradicionalno posjetili Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske „Fran Krsto Frankopan“ (ZOD) gdje ih je dočekao i pozdravio načelnik stožera ZOD-a brigadir Dražen Batrnek, a na vojnom poligonu Gašinci zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Ljubas i zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva ZOD-a brigadir Milan Čorak, gdje su nakon upoznavanja s radom Središta obišli i automatsko tenkovsko strelište na kojem su vidjeli prikaz i demonstraciju gađanja s tenkom M-84 i BVP M-80.

Tijekom četverodnevnog boravka u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu polaznici su primljeni od čelnih ljudi Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Osječko-baranjske županije te Grada Belog Manastira te se upoznali s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.

U Slavonskom Brodu održan je prijem u zgradi Brodsko-posavske županije (BPŽ) od zamjenika župana i načelnika Stožera civilne zaštite BPŽ-a Stjepana Bošnjakovića i zamjenika gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoja Andrića. Polaznici su se upoznali s radom županijskog stožera civilne zaštite te doprinosom Vatrogastva BPŽ u raznim kriznim situacijama na području županije proteklih godina. Predstavljeni su im ciljevi i vizija razvoja županijske razvojne strategije, mjere za konkurentnost gospodarstva: poticanjem razvoja prerađivačke industrije, poljoprivrede i turizma; razvojem obrazovnog sustava: najmlađi sveučilišni grad u Republici Hrvatskoj te poboljšanju kvalitete života.

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod organizirano je predavanje u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata (KUPIDR) BPŽ, o značaju Grada Slavonskog Broda i BPŽ uz Domovinskom ratu. Predavanje su održali predsjednik KUPIDR brigadir u mirovini Branko Cindrić i zamjenik predsjednika Ivo Đogaš, predsjednik udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ Vlatko Krznarić i dr. sc. Josip Jukić pukovnik u mirovini.

Nakon predavanja polaznici su zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Slavonskom Brodu i kod spomenika „Prekinuto djetinjstvo“ posvećenom djeci poginuloj u Domovinskom ratu.

Iz programa vojne povijesti obišli su baroknu slavonsku pograničnu tvrđavu Brod na rijeci Savi iz 18. Stoljeća, a u programu živuće povijesti uz angažman kostimiranih vojnika i drugih uloga doživjeli prikaz vojničkog života na vojnoj granici iz vremena Austro-Ugarske monarhije.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar (MCDRVU) polaznike je dočekao brigadir Petar Ćavar koji ih je upoznao sa središnjom točkom svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija sa sjećanjem na Domovinski rat.

U organizaciji Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman, u MCDRV održan je okrugli stol „Vukovarska bitka u kontekstu obrane Republike Hrvatske”. Uz sudjelovanje polaznika Ratne škole na skupu su sudjelovali znanstvenici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ivana Bendra i dr. sc. Mateo Žanić te djelatnici HVU-a brigadir dr. sc. Marinko Lozančić i pukovnik Željko Sklepić.

Tema rasprave vodila se o strategijskom aspektu Vukovarske bitke odnosno njenoj ulozi u obrani i procesu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1991. Naglasak rasprave bio je posvećen geopolitičkim, geostrategijskim, demo-geografskim, vojnim i sigurnosnim aspektima značenja obrane Vukovara u kontekstu obrane Republike Hrvatske.

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole, u pratnji pukovnika u mirovini Antuna Dugana – Samuraja, obišli su memorijalna mjesta na području grada i okolice, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata Vukovar te Spomen-dom i mjesto masovne grobnice Ovčara. Tijekom obilazaka odana je počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama grada Vukovara paljenjem svijeća.

U Osijeku su od zamjenika župana i načelnika Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije (OBŽ) Gorana Ivanovića te predsjednika županijske skupštine Dragana Vulina upoznati sa stanjem u županiji, radom županijskog stožera civilne zaštite, napretku u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem za OBŽ, sigurnosnim izazovima s kojima su se tijekom migrantske krize susreli stanovnici županije te Hrvatske kao podunavske zemlje s ciljem jačanja regionalnog razvoja i poticanja suradnje s državama u Podunavskom području iz Dunavske strategije.

Tijekom posjeta Baranji u Memorijalnom kompleksu Batinske bitke sat povijesti o jednoj od najtežih bitaka tijekom II. svjetskog rata u ovom dijelu Europe održala je prof. Eva Balatinac.

Nakon nastave polaznici su krenuli u Beli Manastir gdje je organiziran prijem kod zamjenice gradonačelnika Ivane Bandov Paulić i potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Gotala. Upoznali su se s demografskim kretanjima kao i projektima potpore vezanim za demografiju, suradnjom s manjinskim zajednicama, prioritetnim projektima grada ulaganjem u infrastrukturu te povlačenjem sredstava iz EU fondova kao i turističkim sadržajima u gradu i Baranji.

Tijekom studijskih putovanja polaznici Ratne škole upoznaju se, kako s poviješću, Domovinskim ratom na tim područjima, tako i kulturno povijesnim znamenitostima te su tijekom studijskog putovanja obišli katedralu sv. Petra uz stručno vodstvo Matije Akšamovića iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Spomen muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu koji je predstavila kustosica Irena Ivkić. Na kraju svoga putovanja posjetili su Spomen-galeriju Ivana Meštrovića – hrvatskog umjetnika svjetskog glasa u Vrpolju, a s predavanjem o djelima koja su izložena kao dio umjetnikove ostavštine polaznike je upoznala ravnateljica Galerije Suzana Bilić-Vardić.

Tekst: RŠ / brg Mijo Kožić

Foto: Ratna škola