09.10.2020.
Dodjela priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima HKoV-a

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i 1. dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dalibor Dumbović u četvrtak, 8. listopada 2020. dodijelili su priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima HKoV-a za mjesec svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine.

U uvodnom obraćanju zapovjednik Hrvatske kopnene vojske poželio je najboljim pripadnicima HKoV-a dobrodošlicu te im je čestitao na njihovom doprinosu u radu.

Priznanja za iznimne rezultate u svom radu primili su:

najbolji vojnik svibnja – vojnik Dalibor Marković, GOMBR

najbolji dočasnik svibnja – stožerni narednik Davor Horvat, ZOD

najbolji vojnik lipnja – razvodnik Branimir Katona, InžP

najbolji dočasnik lipnja – narednik Alen Pinter, GOMBR

najbolji vojnik srpnja – vojnik Ivica Ciglar, GOMBR

najbolji dočasnik srpnja – nadnarednik Mleden Rukavina, ZOD

najbolji vojnik kolovoza – vojnik Dinko Marković, InžP

najbolji dočasnik kolovoza – Krunoslav Rastija, TRP

Vojnik Dalibor Marković pripadnik je 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Uzoran je vojnik koji svakodnevno radi na usvajanju vojničkih znanja i vještina što je dokazao 29. svibnja 2020. kad se u Vinkovcima zatekao kao svjedok prometne nesreće. Nije dvojio ni trenutka nego je, izlažući se opasnosti, iz gorućeg automobila izvukao vozačicu i dijete, pružio im prvu pomoć te bio uz njih do dolaska hitne službe. Iako je bilo i drugih civilnih osoba koje su svjedočile nesreći, upravo je pripadnik Hrvatske vojske bio taj koji je prvi pritekao u pomoć te pokazao staloženost, spremnost i znanje koje je usvojio tijekom obuke ime je unesrećenima spasio živote.

Stožerni narednik Davor Horvat viši je instruktor u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“. Tijekom svibnja sudjelovao je u provedbi vježbe tijekom koje se ozlijedio, ali je zbog profesionalnosti i visoke motiviranosti obavio zadaću u potpunosti i do kraja ne pokazujući da je došlo do ozljeđivanja iako je trpio veliku fizičku bol. Ovom hrabrom gestom, ali i temeljem svih dosadašnjih uspješno odrađenih zadaća u postrojbi, zaslužio je biti dočasnikom mjeseca svibnja.

Razvodnik Branimir Katona rukovatelj je inženjerijskog stroja u Inženjerijskoj satniji borbene potpore Inženjerijske pukovnije. Kao iskusan rukovatelj više inženjerijskih strojeva, tijekom provedbe zadaće inženjerijskih radova u vojarni „Valalunga“ Pula, radio je na uklanjanju građevinskog otpada u vrlo specifičnim uvjetima u vojarni koja nije razminirana još od Drugog svjetskog rata. Prilikom izvođenja radova razvodnik Katona, iz sigurnosnih razloga, radio je u pancirnoj košulji i balističkoj kacigi. Kao pripadnik Hrvatske vojske obučen je za najspecifičnije vrste radova pa je tako prilikom sanacije građevinskog otpada inženjerijskim strojem izvadio nekoliko neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava što nije nimalo bezopasan posao. Svojom hrabrošću zaslužio je titulu najboljeg vojnika mjeseca lipnja.

Narednik Alen Pinter pripadnik 1. oklopno-mehanizirane bojne „Sokolovi“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade tijekom mjeseca lipnja organizirao je metodsko-pokaznu vježbu oklopno-mehanizirana desetina u obrani. U kratkom vremenu uspio je pripremiti borbena vozila, opreme i ljudstva za uvježbavanje taktičkih radnji i postupaka iz specijalističkih vojnih zadaća i temeljnih vojnih vještina. Budući da su neki od pripadnika došli iz postrojbi koje nisu imale borbeno vozilo BVP M80A, niti su dotad imali doticaj s taktikom mehaniziranog pješaštva, nr Pinter uspio ih je uvježbati, tako što ih je pridodao pripadnicima s iskustvom u tom području čime je vježba uspješno provedena. S obzirom na njegov nesebičan doprinos postrojbi, proglašen je najboljim dočasnikom mjeseca lipnja.

Vojnik Ivica Ciglar pripadnik 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehaniziranje brigade je tijekom protupožarne sezone tijekom mjeseca srpnja bio na dužnosti vezist-gasitelj. Nesebično se iskazao tijekom priprema za odlazak na zadaću kao i na samoj zadaći. Osim dužnosti koje su mu dodijeljene, briga o funkcionalnost sredstava veze i skladišta vatrogasne opreme odrađivao je i administrativno logističke zadaće PP NOS-a i druge zadaće po zapovijedi zapovjednika PP NOS-a. Istaknuo se kao pouzdan i odgovoran pripadnik te svojim radom stekao naslov najboljeg vojnika u mjesecu srpnju.

Nadnarednik Mladen Rukavina viši je instruktor u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“. Kao dočasnik s iznimnim iskustvom i vještinama, organizirao je obuku sa svim instruktorima Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ na spuštanju niz brzi konop. Obuku je osmislio na način da je pripremio simulator u hangaru na nižoj visini gdje je vrlo detaljno pokazao samo spuštanje niz konop. Obuka je jako zahtjevna jer je osoba koja se spušta niz konop ovisna sama o sebi s obzirom da se pripadnik spušta bez dodatnog osiguranja što pokazuje kompleksnost izvedbe obuke. Zatim je obuka provedena na Višenamjenskom tornju visine 9 metara gdje su svi pripadnici na siguran način prošli obuku. Potom je obuku proveo s polaznicima Središta te gdje su pojedinci, osim uspješno provedene obuke, savladali strah od visine zahvaljujući iskustvu i metodici obučavanja nadnarednika Rukavine što je postrojba prepoznala i predložila ga za najboljeg dočasnika mjeseca srpnja.

Vojnik Dinko Marković pripadnik je Inženjerijske satnije borbene potpore Inženjerijske pukovnije. Tijekom priprema za ocjenjivanje Inženjerijske satnije borbene potpore na vojnoj vježbe „Spremnost 20“, vojnik Marković pokazao je iznimnu motiviranost i želju za radom i učenjem prilikom obučavanja. Posebno se istaknuo tijekom obuke izrade, savladavanje i razminiranje minskih polja i rukovanja vatrenim naoružanjem, ali i svojim zalaganjem na obuci i u provedbi inženjerijskih radova. Nominaciju za najboljeg vojnika mjeseca kolovoza zaslužio se nesebičnom željom da doprinese u pripremam za ocjenjivanje na vojnoj vježbi te je u svoje slobodno vrijeme odlučio izraditi maketu Inženjerijskog poligona „33. Inženjerijske brigade HV“ što je uvelike olakšalo razumijevanje zadaća svakog pripadnika satnije.

Desetnik Krunoslav Rastija pripadnik je Samohodne haubičke bojne 155mm Topničko raketne pukovnije. Jedan je od najboljih dočasnika koji je svojim radom, trudom i zalaganjem savladao rukovanje oružnim sustavom PzH2000 upoznavši taktiku, tehnike i vještine zapovijedanja istim. Desetnik Krunoslav Rastija u mjesecu kolovozu 2020. godine istaknuo se kao jedan od ključnih provoditelja obuke za Operatera na PzH 2000 koja se provodi u trajanju od 6. tjedana sa svrhom certificiranja novih članova posada na navedenom sustavu. Kroz ciklus obuke uspio je obučiti polaznike obuke za samostalan rad na sustavu PzH 2000. Desetnik Rastija, kao jedan od najboljih operatera na PzH, posjeduje zavidno znanje posluživanja oružja, ali i samog održavanja. Kroz provedbu obuke uspio je vojnicima i dočasnicima ugraditi natjecateljski duh što uvelike pridonosi provedbi kvalitetnije obuke. Ostavio je dojam odgovornog dočasnika i vođe koji teži drugima nesebično prenijeti sva stečena znanja.

Nakon što su prvi dočasnici postrojbi upoznali zapovjednika i 1. dočasnika Hrvatske kopnene vojske s postignućima njihovih pripadnika, zapovjednik, general-pukovnik Boris Šerić još je jednom zahvalio pripadnicima Hrvatske kopnene vojske na njihovoj požrtvovnosti i spremnosti da pomognu drugima i izvan radnog vremena i to u životno ugroženim situacijama što ga čini iznimno ponosnim.

Foto: HKoV