08.10.2020.
U Požegi održana 15. obljetnica Središta za obuku i doktrinu logistike

Usprkos globalnoj pandemiji COVID 19, ove godine skromnije obilježavamo naš dan postrojbe, ali to nikako ne umanjuje važnost današnjeg događaja.

Na samom početku vratimo se nakratko u povijest i prisjetimo se našeg rada, razvoja, zadaće i uloge u obuci i izobrazbi svih ovih godina.

Prvu obuku vojnika u vojarni 123. brigade HV počeli smo provoditi u svibnju 1992. godine, kada je osnovan Centar za obuku i odgoj vojnika Požega, koji je preustrojima više puta mijenjao ime, ali uvijek sa istom zadaćom – obuka ročnika pješačke specijalnosti

Stavljanjem služenja redovnog vojnog roka u mirovanje i spajanjem triju postrojbi: Središta za obuku pješaštva Požega, Središta za obuku prometnih specijalnosti Požega i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb, 2005. godine ustrojeno je Središte za obuku i doktrinu logistike sa misijom osposobljavanja pripadnika Oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcionalnom području logistike, te razvoj doktrina logističkih službi i naučenih lekcija.

Do ustroja Središta za obuku i doktrinu logistike obučeno je preko 87 000 ročnika kroz 66 naraštaja.

U Središtu za obuku i doktrinu logistike je u proteklom periodu od 15 godina kroz proces obuke i školovanja osposobljeno preko 15445 pripadnika OS RH i stranih oružanih snaga iz Litve, Poljske Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije. Također imamo izvrsnu razvijenu suradnju u procesu obučavanja i pripadnika drugih ministarstava, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravlja.

Pripadnici našeg središta sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama na Kosovu, Afganistanu i Iraku te u međunarodnim mirovnim misijama u Zapadnoj Sahari, Indiji i Pakistanu, Golanskoj visoravni, Haitiju i dalje širom svijeta, gdje god je bilo potrebno. Nismo stali s našim aktivnostima, i već i dalje idemo u nove projekte razvoja središta razvijajući obučnu infrastrukturu - kabinete i poligone značajne za provedbu obuke, sportske terene te smještajne prostore u vojarni.

Uvođenjem nove borbene i neborbene tehnike u OS RH Središte je steklo sposobnost osposobljavanja pripadnika OS u uporabi i održavanju iste.

Slobodno možemo reći da je Središte potpuno opravdalo svoju ulogu i zadaću te postalo prepoznatljiva i nezaobilazna ustrojbena cjelina kako Zapovjedništva za potporu, tako i OS RH-a u cjelini. Obučavamo i školujemo logističko osoblje (državne službenike i namještenike, vojnike, dočasnike i časnike) svih službi borbene potpore u skladu s iskazanim interesima i zahtjevima postrojbi OS RH-a i stranih partnerskih zemalja.

U namjeri daljnjeg razvoja središta kroz proces opremanja i unapređenja obuke, a uz punu potporu i razumijevanje Zapovjedništva za potporu, cilj nam je da Središte preraste u centar izvrsnosti koje će imati regionalni karakter.

Na svečanosti obilježavanja 15. obljetnice Središta za obuku i doktrinu logistike dozapovjednik pukovnik Miroslav Zelenika uručio je nagrade i pohvale te je izjavio:

„Sve što smo postigli i napravili, zasluga je djelatnika ovog središta, većinom pripadnika slavne 123. brigade HV-a, koji imaju veliko hrvatsko srce. Obuka je ono što radimo, a ne nešto što radimo. Ovo nam treba biti vodilja da stalno težimo unapređenju i izvrsnosti postavljajući si za svako buduće obučno razdoblje nove izazove.“

Tekst/foto: ZzP /SzOiDL /Goran Mažar