05.10.2020.
Izaslanstvo Bosne i Hercegovine u službenom posjetu Ministarstvu obrane RH

Državni tajnik Zdravko Jakop i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković sa suradnicima susreli su se u ponedjeljak, 5. listopada 2020. u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu sa zamjenikom ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijom Krešićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera BiH brigadnim generalom Ivicom Jerkićem.

Izaslanstva su na radnom sastanku razgovarala o budućem smjeru razvoja bilateralnih odnosa, obrazovanju bosanskohercegovačkih polaznika vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ kao i o zajedničkom sudjelovanju u regionalnim inicijativama.

Državni tajnik Jakop kazao je kako je suradnja između dvije države uvijek bila široka i raznovrsna te kako je jedno od najvažnijih područja suradnje izobrazba pripadnika Oružanih snaga BiH u Hrvatskoj gdje MORH pruža kontinuiranu potporu Ministarstvu obrane BiH.

“Kao što znate iza nas je prvo predsjedanje Vijećem Europske unije tijekom kojeg smo se zalagali za daljnju europsku perspektivu država jugoistočne Europe. Čvrsto se nadamo da će unatoč svim preprekama biti ispunjeni preduvjeti da BiH ostvari status kandidata za članstvo u EU. Hrvatska pozdravlja i suradnju BiH s NATO-om, kao i ostvareni napredak u provedbi Programa reformi BiH na području sigurnosti i obrane”, rekao je Jakop.

Krešić i Jerkić u toj prigodi izrazili su zahvalnost zbog činjenice kako Republika Hrvatske podupire reforme u BiH usmjerene prema postizanju pune jednakosti triju konstitutivnih naroda.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Bosne i Hercegovine nazočilo je i vojnom hodočašću održanom u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici gdje su se susreli s ministrom obrane Marijom Banožićem, a osim sastanka s predstavnicima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, izaslanstvo se susrelo i s bosanskohercegovačkim polaznicima vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Foto: MORH / F.Klein