05.10.2020.
Čestitka admirala Hranja Sokolovima

Poštovani pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi, čestitam vam 28. obljetnicu utemeljenja vaše brigade.

Prisjećamo se vremena od prije 28 godina kada su pripadnici gardijskih brigada bili tamo gdje je bilo najteže, nikada nisu posustajali, imali su čvrstu vjeru u pobjedu i bili spremni dati sve za slobodu svoga naroda i svoje Domovine.

Vaša je brigada izrasla u postrojbu čiji će ratni ponos, junaštvo i viteštvo naraštajima ostati nadahnuće i podsjetnik na vremena kada se branila Hrvatska.

Osamdeset i devet poginulih pripadnika „Sokolova“ dali su život za domovinu, a tri stotine je ranjeno tijekom Domovinskog rata braneći ne samo ponosnu slavonsku ravnicu već i kršnu Dalmaciju od zadarskog zaleđa do krajnjeg juga Dalmacije preko cijele južne bojišnice.

Tradiciju Sokolova danas nastavljaju novi naraštaji Hrvatske vojske. Danas je 1. oklopno-mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske sljednica 5. gbr., posvećena novim zadaćama i izazovima koje nosi 21. stoljeće, a vi - mladi Sokolovi, svojim trudom, radom i svakodnevnom težnjom ka što većim postignućima možete se odužiti svojim prethodnicima i zadužiti svoje nasljednike.

Svima vama, Sokolovima Domovinskog rata i Sokolovima 21. stoljeća, čestitam dan brigade i dan bojne i želim vam obilje zdravlja, zadovoljstva te osobnog i obiteljskog uspjeha!

načelnik Glavnog stožera OSRH

admiral

Robert Hranj