04.10.2020.
Obilježavanje 29. obljetnice Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

U sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin 3. listopada 2020. svečano je obilježena 29. obljetnica od osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek kojoj su nazočili visoki vojni i civilni dužnosnici.

Uz članove obitelji poginulih zrakoplovaca svečanosti su nazočili predstavnici Hrvatske vojske odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s izaslanikom načelnika Glavnog stožera RH, odnosno načelnikom stožera i zamjenikom zapovjednika HRZ-a brigadirom Marinkom Galovićem, predstavnici Osječko-baranjske županije, predstavnici grada Osijeka kao i članovi aerokluba Osijek koji su za poginule položili vijence i upalili svijeće.

„Prva izviđanja zmajem, prva borbena djelovanja iz zraka, izrada i djelovanje „Bojler bombama“, uporaba GPS-a kao ciljnika, letenje noću bez pouzdanih navigacijskih uređaja, pomaganje gradu heroju – našem Vukovaru, zauvijek će ostati simbolom SZV Osijek, a imena Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive te svih ostalih pripadnika SZV Osijek čine neizbrisiv trag u našoj povijesti.“ – rekao je brigadir Marinko Galović i zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uveličali obljetnicu te ukazao na važnost čuvanja sjećanja na život i postignuća Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. S ponosom se prisjetio hrabrosti, odvažnosti, entuzijazma i ljubavi slavonskih zrakoplovaca, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek koji su podarili svoje znanje i vještine u obrani Domovine. Posebno se osvrnuo na nekadašnje pripadnike istaknuvši kako pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nikada ne zaboravljaju svoju povijest i početke stvaranja prvih zrakoplovnih postrojbi.

Povjesnica postrojbe:

Samostalni zrakoplovni vod Osijek (SZV Osijek) službeno je osnovan po zapovijedi načelnika GS HV, 15. listopada 1991. iako je njegovo neslužbeno osnivanje započelo mjesec dana ranije.

Naime, sredinom rujna 1991., kapetan Marko Živković - bivši pilot MiG-29 u JRV, upućen je iz Zagreba u zapovjedništvo Operativne zone (OZ) Osijek sa zadaćom koordinatora za zrakoplovstvo. Na vlastitu inicijativu, po odobrenju zapovjednika pukovnika Karla Gorinšeka pristupa osnivanju zrakoplovne postrojbe od raspoloživih aviona i kadrova iz privredne avijacije i aerokluba Osijek. Na sigurnijem terenu u Đakovu, organiziranje postrojbe počinje već krajem rujna uz svesrdnu pomoć tamošnjih entuzijasta. Između 6. i 8. listopada 1991., na letjelištu kod Đakova okupljena su tri Antonova An-2, jedna Cessna 172 i Piper PA-18, te Utva-75.

Bojeva djelovanja izvođena su pojedinačnim zrakoplovima, ostvarujući efekte najviše na moralnom planu. Neprijateljska PZO djelovala je topovima, a kad to nije pomoglo, angažirala je i PZO raketni sustav SAM-6 Kub. Pošto su propali svi pokušaji neprijatelja da se djelovanje postrojbe zaustavi, JNA iz Kragujevca u istočnu Slavoniju premješta najmoderniji raketni sustav kojim raspolaže. Poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja, u rano jutro 2. prosinca kod mjesta Otok uspijevaju prekinuti zadaću Antonova-2 s posadom: Marko Živković, Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva.

Sveukupno, u vrijeme svog postojanja i djelovanja u OZ Osijek, SZV Osijek izvršio je 29 borbenih letova, od kojih 3 leta s ukupno 2 tone tereta pomoći Vukovaru te 18 bombardiranja u kojima je bačeno 68 bombi ukupne težine preko 10 tona.

Tekst/foto: Antonija Trupinić/HRZ