02.10.2020.
Primopredaja Ureda vojne kapelanije u Zapovjedništvu za potporu

U vojarni „1. gardijske brigade 'Tigrovi' - Croatia“ u Zagrebu 1. listopada 2020. godine, u vojnoj kapelaniji „Sv. Obitelji i Antuna Padovanskog“ Zapovjedništva za potporu izvršena je primopredaja Ureda vojne kapelanije. Primopredaja je izvršena između don Slavka Rajiča i novoimenovanog vojnog kapelana don Antonia Mikulića, uz prisustvo izaslanika vojnog biskupa, don Marka Mede generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

U kapelici „Sv. Obitelji i Antuna Padovanskog“ slavljena je sveta misa, koju je predvodio generalni vikar don Marko Medo. Misnom slavlju su uz zapovjednika Zapovjedništva za potporu general-pukovnika Mladena Fuzula, načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadnog generala Ivana Raosa sudjelovali i prvi dočasnik ZzP-a, zapovjednici postrojbi ZzP, načelnici odjela Stožera Zapovjedništva ZzP te pripadnici ZzP-a. Nakon pročitanog dekreta vojnog biskupa mons. Jure Bogdana o imenovanju don Antonia Mikulića vojnim kapelanom, pred nazočnim pripadnicima ZzP-a don Mikulić položio je prisegu za obavljanje kapelanske službe. U misnom slavlju sudjelovala je klapa „Sv Juraj“.

Nakon misnog slavlja, don Slavko Rajič obratio se svim nazočnim vjernicima, pripadnicima Zapovjedništva za potporu te istaknuo: „S Vama sam od 1. srpnja 2007. godine, punih 13 godina. Kroz ovih 13 godina u vjerničkom zajedništvu s vama bio sam sretan i zadovoljan. Ponosan sam na vrijeme provedeno s vama. Hvala vam. U hrvatskoj se vojsci osjeća i vidi vjerničko kršćansko srce i duša. Posebno se to vidi kada smo izvan Domovine, u misijama kada je to usporedivo s drugima. Osobno sam to osjećao i gledao u Afganistanu, Litvi i Poljskoj. Hvala ti, dragi hrvatski vojniče, na hrabrom i ponosnom svjedočenju da si Katolik i Hrvat. ... Na rastanku zazivam Božji blagoslov za sve vas i neka vam Bog bude na pomoći da i dalje i još jače vežete svoj život uz Boga, da istinski prihvatite Crkvu kao majku, vojnu kapelaniju kao prostor i mjesto zajedništva. Tu ćete naći sva bogatstva koja omogućuju život dostojan čovjeka, tu ćete naći sebe kao biće koje pripada jednoj vjerničkoj zajednici, jednoj nesalomljivoj Katoličkoj crkvi i jednom narodu čija je povijest i kultura trinaest stoljeća vezana uz Krista i katoličku crkvu. Jednom riječju, tu ćete ostvariti svoje spasenje, sigurnost i utemeljenje u zgradu čiji je kamen temeljac sam Bog – Isus Krist“. Svom nasljedniku don Mikuliću zaželio je da ga pripadnici ZzP-a prime i prihvate u ljubavi da zajedno s njim nastave izgrađivati Kraljevstvo Božje među pripadnicima ZzP-a u vojnoj kapelaniji, u hrvatskoj vojsci.

U ime vojnog biskupa mons. Jure Bogdana nazočne čelnike i pripadnike ZzP-a pozdravio je don Marko Medo, vojni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj koji je prenio zahvalnost vojnog biskupa pripadnicima, a posebice zapovjedniku Zapovjedništva za potporu generalu Fuzulu na dugogodišnjoj potpori Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj.

Na kraju, sve prisutne pozdravio je i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general - pukovnik Mladen Fuzul koji se zahvalio don Slavku Rajiču na dosadašnjem predanom radu u obavljanju kapelanske službe u Zapovjedništvu za potporu te mu u ime pripadnika Zapovjedništva za potporu u znak zahvalnosti i sjećanja uručio prigodni poklon. Novoimenovanom don Antoniu Mikuliću poželio je puno uspjeha u radu.

Dosadašnji vojni kapelan, don Slavko Rajič dekretom vojnog biskupa imenovan je na novu dužnost vojnog kapelana u Uredu vojne kapelanije MORH-a i Glavnog stožera OS RH - vojnoj kapelaniji „Sveti Ivan Pavao II“ Zagreb. Dekretom vojnog biskupa don Rajič imenovan je i biskupskim vikarom za pastoral u MORH-u i OS RH-a.

Životopis don Mikulića:

Don Antonio Mikulić rođen je 19. srpnja 1986. godine u Doboju. Završio je studij filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na zagrebačkom Jordanovcu. Nakon završenog studija filozofije upisuje teologiju na Filozofsko-teološkom institutu koju uspješno diplomira u listopadu 2014. godine. Za svećenika Vojne biskupije zaređen je 27. lipnja 2015. godine u crkvi Majke Božje Remetske. Prvu svećeničku službu započeo je 12. listopada 2015. kao vojni kapelan u Vojnoj kapelaniji „Svetog Ilije proroka“ u Petrinji u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“. Nakon četverogodišnjeg dušobrižništva u Petrinji, preuzima službu vojnog kapelana u vojnoj kapelaniji „Svetog Andrije apostola“ u Našicama u vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“. Dekretom vojnog biskupa mons. Jure Bogdana s 1. listopadom 2020. godine je imenovan vojnim kapelanom Vojne kapelanije „Sv. Obitelji i Sv. Antuna Padovanskog“ u Zapovjedništvu za potporu, a duhovnu će skrb, pored pripadnika Zapovjedništva za potporu, voditi o svim pripadnicima Hrvatske vojske koji su smješteni u vojarni „1 gardijske brigade 'Tigrovi'– Croatia“ Zagreb.

Tekst: ZzP / Foto: Filip Klen