01.10.2020.
Pripadnici Flote HRM-a obilježili dan postrojbe

U vojarnama "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Splitu i "116.brigade HV" u Pločama u utorak i srijedu , 29. i 30. rujna 2020., pripadnici Flote Hrvatske ratne mornarice obilježili su dvadeset i devetu obljetnicu svoje postrojbe.

Počast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe pripadnici Flote odali su u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a te uz posljednja počivališta nekadašnjih zapovjednika komodora Franka Perkovića i komodora Ivice Tolića. U Zapovjedništvu Flote HRM-a održana je sveta misa.

U ime zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanellija postrojenim pripadnicima Flote prigodno se obratio načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. Čestitajući im obljetnicu osnutka kmd Dojkić izrazio je zahvalnost svima na njihovom doprinosu u razvoju kako postrojbe, tako i cjelokupne Hrvatske ratne mornarice.

Uz podsjećanje na povijesne trenutke osnutka postrojbe, zapovjednik Flote HRM kapetan bojnog broda Darko Malečić u svom obraćanju osvrnuo se i na proteklo razdoblje. Unatoč aktualnim okolnostima pandemije COVID-19, provedene su brojne zadaće i obučne aktivnosti, istaknuo je. U ovom kontekstu izdvojio je angažman broda RTOP-42 "Dubrovnik" u NATO-ovoj operaciji „Sea Guardian“, obuku pripadnika Satnije MDP-a, sudjelovanje u akciji traganja u nesreći pada helikoptera te aktivnosti pri pružanju pomoći lokalnim i civilnim zajednicama. Od sportskih aktivnosti istaknuo je sudjelovanje na Maratonu lađa na Neretvi, kao i na lađarskim kupovima u Zagrebu i Metkoviću. Uz navedeno, zapovjednik Flote posebno se zahvalio svima na uvijek velikom odazivu humanitarnim akcijama i apelima za pomoć najpotrebitijima.

U sklopu svečanog postrojavanja pripadnika uručene su Odluke o promaknućima te nagrade i pohvale. Pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva uručene su beretke, simbol pripadnosti postrojbi.

Tekst: M. Aljinović

Fotografije: Flota HRM