11.09.2020.
Završila trenažna gađanja u zračnom prostoru

U vojarni „Zečevo“ - Zečevo Rogozničko, od 7. do 11. rujna 2020. provedena su trenažna gađanja (TG) u zračnom prostoru s prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane (PRS PZO) na imitator zračnog cilja „IZC M97“ postrojbi Hrvatske kopnene vojske iz sastava P PZO, raketne bitnice PZO/gmbr i Hrvatske ratne mornarice.

Planiranjem, organizacijom i provedbom TG ciljeva u z/p sa PRS PZO na imitator zračnog cilja „IZC M97“ cilj je osposobiti voditelje gađanja, rukovatelje paljbe, poslužitelje PRS PZO u provedbi bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru i pripremiti ih za vojnu vježbu “ŠTIT 21“ koja se planira provesti u travnju 2021.

Tijekom provedbe TG težište je na uvježbavanju rada voditelja gađanja, rukovatelja paljbe, poslužitelja PRS po sljedećim elementima: otkrivanje, najava i izbor cilja,izbor načina gađanja,određivanje uvodnih elemenata za gađanje,pravovremeno hvatanje i praćenje cilja,određivanje trenutka lansiranja rakete,izvješćivanje tijekom provedbe gađanja,poznavanje i pridržavanje mjera sigurnosti kod provedbe gađanja,TG ciljeva u z/p sa PRS PZO na imitator zračnog cilja „IZC M97 planira se i provodi tri puta godišnje i nastavak je uvježbavanja gađanja ciljeva u zračnom prostoru koje postrojbe provode u svojim matičnim vojarnama.

TG je zahtjevno za poslužitelje PRS iz razloga što za uočavanje cilja, zahvat cilja i provođenja postupka lansiranja sa školsko funkcionalnom raketom (kao i sa bojevom) imaju maksimalno 5 do 6 sekundi vremena zbog brzine cilja u zračnom prostoru.

Natporučnik Josip Čulina, časnik odgovoran za provedbu TG, ocjenio je da su trenažna gađanja protekla u redu, voditelji gađanja, rukovatelji paljbe i poslužitelji su uspješno uvježbali postupke u pripremi sustava za gađanje i postupke potrebne za provedbu bojnih gađanja.

Foto: HKoV / P PZO / Elvis Nakić