11.09.2020.
Prvi dočasnik OSRH posjetio polaznike Visoke dočasničke izobrazbe

Prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec posjetio je 11. rujna 2020. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ i održao predavanje polaznicima 19. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI).

Nakon međusobnog predstavljanja, časnički namjesnik Klanjec je stranim polaznicima zaželio dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, a svima zajedno puno usvojenog znanja, izvrsne rezultate, nova prijateljstva te da sa školovanja ponesu lijepe uspomene. Istaknuo je da sve vojske svijeta baštine svoju tradiciju, ističu je i njeguju kao jednu od temeljnih vrijednosti. Tako je i sa školovanjem dočasnika Hrvatske vojske, koje seže u ratnu 1993. godinu te školovanjem na VDI čiji je prvi naraštaj počeo 2002. godine, a na koje je dočasnički zbor iznimno ponosan i koje je stvorilo dočasnike koji su se dokazali u ratu, ali i u poslijeratnom razdoblju, kako u nacionalnom, tako i u internacionalnom okruženju.

Na kraju je novom prvom dočasniku HVU-a časničkom namjesniku Denisu Nikolašu, koji je na tu dužnost došao upravo s mjesta voditelja Odsjeka VDI-a Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“, poželio puno uspjeha u radu i razvoju dočasničkog lanca potpore i dočasničkog zbora HVU.

Najvišu razinu slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika, operativno-strategijske razine, pohađa 15 polaznika od kojih je 11 iz Hrvatske vojske i četiri iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Foto: HVU / Marija Sever