11.09.2020.
Počeo pripremni kamp 18. naraštaja kadeta

U vojarni „123. brigade HV“ u Požegi od 6. do 26. rujna 2020. provodi se pripremni kamp 18. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Na kampu su kadeti preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog vođenja i upravljanja i Vojnog inženjerstva, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika smjer vojni pilot. Trenutno je na kampu 122 kadeta od kojih je 21 žena i 14 stranih kadeta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Tijekom pripremnog kampa kadeti se upoznavaju s vojnim pozivom i kadetskom službom i počinju stjecati temeljna vojna znanja i vještine te ih se obučava odabranim temama iz Pravilnika o službi u OSRH, Pravilnika o vježbovnim postupcima u OSRH i pješačkom naoružanju.

Ciljevi pripremnog kampa su prilagodba kadeta na vojno okruženje, način rada u vojnoj organizaciji te prilagodba na kadetsku službu. Kadeti se upoznavaju s pravilima vojne službe, pravima, dužnostima, obavezama, ograničenjima i zabranama kao i osnovnim vojnim znanjima i vještinama potrebnim za obavljanje kadetske službe. Također, kod kadeta se razvija osjećaj pripadnosti vojnom kolektivu i domoljublju kao i ponosu pripadnosti Hrvatskoj vojsci.

Kamp traje tri tjedna i provodi se od ponedjeljka do subote, od šest do deset obučnih sati dnevno. Nakon kampa slijedi svečana prisega i početak akademske godine.

Foto: HVU / Hrvoje Šimleša