03.09.2020.
Najbolji vojnici i dočasnici travnja, svibnja i lipnja 2020.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, 3. rujna 2020. uručio je priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske za travanj, svibanj i lipanj 2020.

Na svečanosti su, uz načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, sudjelovali i načelnik Personalne uprave Glavnog stožera brigadni general Ivan Zelić, prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec i prvi dočasnici postrojbi iz kojih dolaze pohvaljeni i nagrađeni.

Priznanja za izvanredne rezultate postignute u svom radu primili su:

■ najbolji vojnik travnja - razvodnik MARIO KRNIĆ, pripadnik Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske

■ najbolji dočasnik travnja - narednik DAMIR VULAKOVIĆ, pripadnik Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske

■ najbolji vojnik svibnja - pozornica SARA GRUBIĆ, 5. HRVCON eFP BG POL

■ najbolji dočasnik svibnja - stožerni narednik DAVOR HORVAT, pripadnik Središta za razvoj vođa Marko Babić, ZOD, HKoV

■ najbolji vojnik lipnja - razvodnik ŽELJKO VUČKOVIĆ, pripadnik Posadne satnije Počasno-zaštitne bojne

■ najbolji dočasnik lipnja - časnički namjesnik SINIŠA ŠURMIN, pripadnik Dočasničke škole Damir Tomljanović Gavran, Centar vojnih škola, HVU

Šestero pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske proglašeno je najboljim vojnicima i dočasnicima, a priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad te izniman doprinos u svojim postrojbama i Oružanim snagama.

RAZVODNIK MARIO KRNIĆ je topnik u Satniji riječnih brodova Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Posebno se istaknuo u travnju 2020. svojim hrabrim postupkom kada je od utapanja spasio život starijoj muškoj osobi u rijeci Dravi u Osijeku.

Bez razmišljanja je ušao u hladnu vodu i izvukao unesrećenu mušku osobu kojoj je pružio prvu pomoć te je ostao s njom do dolaska hitne pomoći i policije.

Svojim postupkom pridonio je razvijanju pozitivnog mišljenja javnosti i ugleda pripadnika Satnije riječnih brodova, Inženjerijske pukovnije i Hrvatske vojske općenito. Svojim primjerom pokazao je na djelu odličnu suradnju civilnih i vojnih struktura te dokazao sposobnosti i obučenost pripadnika Hrvatske vojske i primjenu provedene obuke i osposobljavanja u postrojbi na konkretnoj zadaći u izvanrednoj situaciji.

Pored redovnih zadaća u postrojbi, službi dežurstva i stražarskog osiguranja, rz Mario Krnić aktivno sudjeluje i u radovima vezanima za održavanje vojarne „Vrbik“ u Osijeku.

Ističe se svojim znanjem i iskustvom koje je spreman podijeliti s drugima, svakodnevnim zalaganjem i radom u postrojbi, a vojničkim ponašanjem i izgledom služi za primjer svim pripadnicima Satnije riječnih brodova i Hrvatske vojske.

Zbog svega navedenoga razvodnik Mario Krnić izabran je za najboljeg vojnika travnja 2020.

NAREDNIK DAMIR VULAKOVIĆ je pirotehničar u Inženjerijskoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske.

Posebno se istaknuo u travnju tijekom uklanjanja dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale koji je znatno oštećen tijekom potresa 22. ožujka 2020.

Zadaća se sastojala od postavljanja koncentriranih eksplozivnih naboja kako bi se oslabila kamena masa između spojnih klinova, presjeklo čelično uže natega i samim time omogućilo sigurno uklanjanje dijela sjevernog tornja.

Narednik Vulaković aktivno je sudjelovao tijekom svih izviđanja, priprema i testiranja učinaka djelovanja eksploziva na kamenoj masi te je dao nemjerljiv doprinos uspješnosti i kvaliteti provedbi zadaće, nesebično koristeći za to i svoje slobodno vrijeme.

Na dan uklanjanja dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, 17. travnja 2020., bio je angažiran na dvije radne točke i to prvenstveno na izuzetno zahtjevnoj zadaći bušenja minskih bušotina na vijencu tornja i u samom tornju tijekom izrade električne mreže te na mjestu postaje za paljenje.

Obnašao je dužnost zamjenika zapovjednika tima, a svojim je dugogodišnjim iskustvom, tehničkim znanjem, savjetima i zalaganjem uvelike pridonio uspješnoj provedi zadaće kao i jačanju ugleda i povjerenja civilnog stanovništva u Hrvatsku vojsku.

Zbog toga ponosno nosi titulu najboljeg dočasnika travnja 2020.

POZORNICA SARA GRUBIĆ je poslužitelj sredstava veze u 5. hrvatskom kontingentu u sastavu borbene grupe Poljska u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (5. HRVCON eFP BG POL).

Tijekom svibnja 2020. postigla je izvanredni rezultat na vojnom natjecanju predstavljajući Hrvatsku vojsku kao pripadnica 5. HRVCON-a eFPBG-POL u Republici Poljskoj.

Pozornica Sara Grubić je osvojila prvo mjesto na vojnom natjecanju „Memorial Day Murph Challenge“. Natjecanje se sastojalo od trčanja 1,6 km, 100 zgibova, 200 sklekova, 300 čučnjeva te trčanja od 1,6 km za što je pozornici Grubić bilo potrebno 39 minuta. S tim je vremenom osvojila prvo mjesto u ženskoj kategoriji, a na natjecanju su sudjelovale i pripadnice oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Pozornica Grubić održava izuzetno visoku razinu tjelesne spremnosti te kontinuirano postiže zapažene rezultate na vojnim natjecanjima i tečajevima.

Tijekom 2020. godine uspješno je završila međunarodni tečaj „Expert Soldier Badge“. Tečaju je pristupilo ukupno 262 pripadnica i pripadnika oružanih snaga SAD-a, Rumunjske i Ujedinjene Kraljevine, a pozornica Grubić je jedna od 33 ili samo 13% koji su uspješno završili.

Tijekom veljače sudjelovala je u sportskom danu Oružanih snaga Republike Poljske. Od zapovjednika baze pukovnika Jaroslava Wyszeckog pozornica Grubić je primila priznanje kao jedina pripadnica koja je uspjela završiti natjecanje.

Zbog svojih uspjeha i promocije Hrvatske vojske nosi titulu najbolje vojnikinje svibnja 2020.

STOŽERNI NAREDNIK DAVOR HORVAT je viši instruktor u Središtu za razvoj vođa Marko Babić Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske.

Tijekom svibnja je sudjelovao u provedbi vježbe tijekom koje se ozlijedio, ali je zbog profesionalnosti i visoke motiviranosti obavio zadaću u potpunosti i do kraja ne pokazujući da je došlo do ozljeđivanja iako je trpio veliku fizičku bol. Vježba je odrađena profesionalno i u potpunosti uspješno.

Stožerni narednik Horvat se iskazao kao pouzdan, odgovoran, profesionalan i visoko motiviran dočasnik i vođa. Svim zadaćama pristupa maksimalno ozbiljno te ih kvalitetno izvršava, posebno skrbeći o podređenim vojnicima i povjerenim sredstvima.

Prepoznat je kao iznimni dočasnik na kojeg se može računati da će sigurno i kvalitetno odraditi svoju zadaću, a zbog visokih profesionalnih i moralnih standarda, besprijekornog vojničkog izgleda i ponašanja te tjelesne spremnosti pravi je uzor ostalim pripadnicima SzRV Marko Babić i ponosni nositelj titule dočasnika svibnja 2020.

RAZVODNIK ŽELJKO VUČKOVIĆ je vozač u Posadnoj satniji Počasno-zaštitne bojne.

Od ožujka do srpnja 2020. pokazao je iznimno zalaganje u provedbi zadaća koje nadilaze opis njegove dužnosti, a pri tome su njegove sposobnosti došle do punog izražaja.

U odsutnosti zapovjednika prometne desetine, razvodnik Vučković je sva svoja ranije stečena znanja, sposobnosti i iskustvo pretočio u izvanredno praktično izvršavanje zadaća iz područja prometa. Više nego kvalitetno je zamjenjivao zapovjednika desetine vodeći brigu o povjerenim vozilima i provedbi popravaka i servisa.

Svojim radom, zalaganjem i pravilnim odnosom prema povjerenim sredstvima omogućio je da se sve zadaće iz navedenog područja izvrše na najvišoj razini.

Tijekom provedbe metodsko-pokazne vježbe „Protupožarna zaštita vojarne Peneda – Brijuni 20“, 25. lipnja 2020., pokazao je visoku razinu profesionalnosti, obučenosti i uvježbanosti u postupcima zbrinjavanja i transporta ozlijeđenih osoba.

Svojim ponašanjem i stavljanjem zadaće postrojbe ispred svojih osobnih potreba, razvodnik Željko Vučković je dao značajan doprinos uspješnoj provedbi vježbe i dokazao da se radi o izrazito kvalitetnom vojniku na kojeg se uvijek može osloniti i koji s razlogom zaslužuje priznanje za vojnika lipnja 2020.

Časnički namjesnik SINIŠA ŠURMIN je viši instruktor u Dočasničkoj školi Damir Tomljanović Gavran u Centru vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu.

Posebno se istaknuo tijekom provedbe 18. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe kao nositelj predmeta Upravljanje obukom i suradnik u provedbi predmeta Vojna povijest.

Uložio je posebni trud tijekom provedbe „online“ nastave uzrokovane pandemijom COVID-19 koja je prvi put provedena u ovakvom obliku te je bila veliki izazov za Dekanat HVU-a, a samim time i za sve koji su bili uključeni u njenu provedbu.

Bio je koordinator Odsjeka Visoke dočasničke izobrazbe u svakodnevnom radu s katedrom Strategije i operativnog umijeća te Dekanatom HVU-a. Pratio je rad polaznika, savjetovao ih i nadzirao u provedbi nastave. Polaznicima je stajao na raspolaganju tijekom nastave, ali i tijekom slobodnog vremena. Besprijekorno je vodio brigu o polaznicima kroz konzultacije i pripreme samih polaznika za nastavu i vježbe.

Također je bio i u ulozi mentora pri izradi diplomskog rada za polaznika Armije Bosne i Hercegovine. Zbog rezultata rada, predanog rada i svog velikog doprinosa u provedbi školovanja 18. naraštaja VDI proglašen je za najboljeg instruktora u Dočasničkoj školi u školskoj godini 2019./2020.

Svojim profesionalnim radom i pristupom čn Siniša Šurmin uzor je polaznicima Visoke dočasničke izobrazbe i svim instruktorima i dočasnicima Hrvatskog vojnog učilišta. On je primjer kvalitetnog i marljivog dočasnika koji je sposoban odgovoriti na sve postavljene zadaće te prihvatiti i dodatne dužnosti i odgovornosti.

Zbog svog angažmana i izrazite profesionalnosti na dobrobit Hrvatske vojske s ponosom nosi titulu najboljeg dočasnika lipnja 2020.

Prvi dočasnik Oružanih snaga čn Dražen Klanjec rekao je kako je današnja svečanost namijenjena vojnicima i dočasnicima Hrvatske vojske koji svojim postignućima izlaze iz okvira propisanih zadaća i služe svima nama kao uzor i nadahnuće za rad.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj čestitao je najboljim vojnicima i dočasnicima te je istaknuo kako su njihova postignuća impresivna i za svaku pohvalu. „Vi i osobe poput vas moraju, a ja vjerujem da i jesu, biti uzori svima nama.“ - naglasio je admiral Hranj.

„Zalažem se da se vaši napori prepoznaju i da se tako motivira druge da vas pokušaju dostići. Pozivam i ostale vaše kolege da vas pokušaju dostići, ali i nadmašiti.“ - rekao je načelnik GS.

Na kraju je admiral Hranj još jednom zahvalio na njihovom doprinosu te im je svima zaželio sve dobro i privatno i profesionalno.

Foto: MORH / Filip Klen