01.09.2020.
Polaznici Ratne škole u obilasku Zagreba

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića, 1. rujna 2020. posjetili su Hrvatski državni arhiv, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović i Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba.

Posjet navedenim institucijama organiziran je u cilju upoznavanja polaznika s nekim od značajnih institucija grada Zagreba i Republike Hrvatske, a upriličen je na samom početku akademske godine, nakon što su svi polaznici upoznati sa životom i radom na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

U Hrvatskom državnom arhivu polaznike je dočekao ravnatelj dr. sc. Dinko Čutura, pomoćnica ravnatelja za arhivsku djelatnost dr. sc. Silvija Babić, arhivska savjetnica i pročelnik Odjela za informacije i komunikaciju mr. sc. Ladislav Dobrica koji su ih upoznali s poslovima arhivskoga gradiva na nacionalnoj razini gdje se prikuplja i čuva najvrjednije arhivsko gradivo koje je trajno dostupno svakomu građaninu. Obilaskom arhiva upoznali su se mogućnostima korištenja i dostupnosti arhivskoga gradiva u znanstvenim i drugim istraživanjima, obrazovanju i kulturnim aktivnostima kao i obavljanje sigurnosnog i zaštitnog snimanja te konzerviranja i restauriranja arhivskoga gradiva.

U Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata predavanje su održale dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata i dr. sc. Ana Holjevac Tuković, voditeljica Odjela arhivskog gradiva Domovinskog rata o značaju i važnosti prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumenata i svih podataka u vezi s Domovinskim ratom, kao i upoznavanja javnosti u zemlji i svijetu s utvrđenim činjenicama koje se odnose na najvažnije razdoblje novije hrvatske povijesti. Centar je dosad objavio 99 knjiga samostalno ili u suizdavaštvu s drugim arhivima, znanstvenim ustanovama i udrugama.

Posjet gradu Zagrebu upotpunio je i odlazak u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović - muzeju hrvatskog sportaša 20. stoljeća, gdje je polaznike dočekao Marko Petrović, Mia Cujević Plečko i Luka Lucin. Obilaskom postava prikazani su sportski uspjesi Dražena Petrovića od nastupa u Šibenki, Ciboni i Realu iz Madrida te NBA karijeri, kao prvom europskom igraču i reprezentaciji. Uz stručno vodstvo polaznici su pogledali i projekciju desetominutnog dokumentarnog filma o životu i uspjesima Dražena Petrovića.

Posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Zagreba upriličen je na inicijativu polaznika Ratne škole, Siniše Petkovičeka, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za operativne poslove. Polaznike je primio zapovjednik postrojbe Siniša Jembrih dipl. ing u krugu Vatrogasne postaje Centar gdje je održao predavanje o provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, doprinosu postrojbe nakon potresa u Zagrebu, gašenju požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom i u ruševinama, spašavanju iz dubina i visina, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanje i drugih poslova u nesrećama. Polaznici su se upoznali s opremljenosti vatrogasnim vozilima i tehnikom postrojbe, koja se svrstala uz bok europskih vatrogasnih postrojbi. JVP je prikazala i demonstrirala dio svojih sposobnosti pokaznom vježbom čime su polaznici upoznati kako Hrvatska vatrogasna zajednica doprinosi sustavu Domovinske sigurnosti.

Tekst: brg Mijo Kožić

Foto: Ratna škola