01.09.2020.
Imenovanje vojno-skladišnog kompleksa „Skupnik Marko Odžak“ u Trbounju

Svečanost imenovanja vojno-skladišnog kompleksa imenom skupnika Marka Odžaka, pirotehničara i hrvatskog branitelja koji je obavljajući pirotehničarske zadaće smrtno stradao u srpnju 2013. u Pađenima, održana je 1. rujna 2020. u Trbounju.

Uz članove obitelji pokojnog skupnika Odžaka, događaju su nazočili ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RHadmiral Robert Hranj, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul i drugi.

Ministar Banožić se u prigodnom obraćanju prisjetio vojnog i životnog puta skupnika Odžaka koji se 1991.godineuključio u obranu zemlje, prvo kao policijski službenik,a zatim kao hrvatski vojnik.

Izrazivši zahvalnost pokojnom Marku Odžaku i njegovoj obitelji na svemu što su učinili za Hrvatsku, ministar Banožić je naglasio kako on može i treba biti uzor današnjim i budućim generacijama hrvatskih vojnika. Također je najavio nastavak procesa preimenovanja vojnih poligona, vježbališta i ostale vojne infrastrukture imenima zaslužnih i hrabrih hrvatskih branitelja.

„Moja obaveza kao ministra obrane i cijele Vlade je daljnji razvoj i jačanje Hrvatske vojske, kako više nitko ne bi usmjerio bilo kakvo naoružanje prema našoj Domovini. Uvjeren sam kako ćemo u ovom mandatu nastaviti politiku kontinuiteta iz mandata prošle Vlade te kako ćemo uspjeti u svim zacrtanim projektima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske koji su pred nama“, zaključio je na kraju ministar Banožić.

Admiral Robert Hranj je naglasio kako je vojno-skladišni kompleks „Skupnik Marko Odžak“ u Trbounju jedna od perspektivnih vojarni, a skladištenje ubojitih sredstava izuzetno je složen, odgovoran posao u kojem su nezamjenjivi stručni obučeni i motivirani djelatnici i pirotehničari.

„Današnjim imenovanjem vojno-skladišnog kompleksa imenom skupnika Marka Odžaka, koji je bio profesionalan, iskusan i uvježban pirotehničar i koji je stradao obavljajući svoju zadaću u Pađenima želimo odati počast njemu,ali i svim njegovim kolegama pirotehničarima koji su stradali prilikom raščišćavanja naše domovine od eksplozivnih sredstava“, istakao je admiral Hranj.

Tijekom događanja u Trbounju obitelj skupnika Marka Odžaka otkrila je natpisnu ploču na ulazu u Vojno-skladišni kompleks. Ministar Banožić, admiral Hranj i ostali su zatim obišli skladišne objekte u Vojno-skladišnom kompleksu.

Foto: MORH / M. Čobanović