31.07.2020.
Pripadnik HRM-a upućen na dužnost u Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar

Narednik Darko Šućura, od 1. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2023. upućen je na dužnost stožernog dočasnika (Training and Exercise) u Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar (HQ MND_C), Szekesfehervar, Mađarska.

U toj prigodi, 29. srpnja 2020. primio ga je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Riječ je dužnosti u novoosnovanom Multinacionalnom zapovjedništvu za srednju Europu – kao međunarodnom vojnom zapovjedništvu koje se bazira na regionalnoj suradnji zemalja srednje Europe s namjerom da ono postane sastavni dio NATO strukture snaga, a čiji su osnivači Republika Hrvatska i Republika Mađarska.

Poželjevši naredniku Šućuru puno uspjeha na novoj dužnosti, ka Raffanelli je naglasio potrebu maksimalnog angažiranja uz primjenu dosadašnjih iskustava, odgovorno i profesionalno izvršavanje postavljenih zadaća uz dostojno prezentiranje HRM i OSRH u cjelini.

Na kraju je ka Raffanelli zaželio naredniku Šućuru još jednom puno uspjeha, sreće, zdravlja i ugodan boravak u Mađarskoj.

Narednik Darko Šućur rođen je 23. listopada 1983. u Splitu. Završio je V. gimnaziju „Vladimir Nazor“ u Splitu.

U Oružane snage RH pristupa 2006. Nakon uspješno završene selekcijske obuke za 352. satniju pomorskih diverzanata „Delta“ obnaša dužnost pomorskog diverzanta. Preustrojem OSRH krajem 2007. Biva premješten u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD) gdje je raspoređen na dužnost dočasnika za specijalne namjene, najprije u Delnicama, a zatim na otok Mali Lošinj do sredine 2012. kada prelazi u sastav Bojne OSMiO HRM-a na dužnost obalnog motritelja.

U rujnu 2016. Upućuje se u Združeno NATO Zapovjedništvo Joint Force Command Brunssum (JFCBS), Kraljevina Nizozemska na dužnost stožernog dočasnika u J7 (Training and Excercise Branch - TREX).

Od rujna 2019. obavlja dužnost operativnog dočasnika u Bojni Obalnog motrenja i navođenja (Bojna OMiN) HRM-a.

Tijekom karijere završio je 2 razine dočasničke izobrazbe, mnoštvo tečajeva i obuka u zemlji i inozemstvu te je sudjelovao na brojnim sportskim natjecanjima i međunarodnim vojnim vježbama.

Primio je brojne pohvale i nagrade različitih razina.

Oženjen je i otac jednoga djeteta.

Foto: HRM