24.07.2020.
Završetak obuke pripadnika trećeg naraštaja satnije mornaričko-desantnog pješaštva

Pripadnici Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice, od 17. veljače do 24. srpnja 2020. proveli su obuku osposobljavanja 25 pripadnika satnije mornaričko-desantnog pješaštva koja se nalazi u sastavu Flote Hrvatske ratne mornarice. Obuka je uz prekide provedena kroz dva modula sukladno odobrenom Programu obuke i uz poštivanje svim sigurnosnih i preventivnih epidemioloških mjera u borbi protiv širenja pandemije Corona virusom (COVID 19).

Cilj obuke trećeg naraštaja mornaričko-desantnog pješaštva bio je stjecanje znanja, vještina i osposobljavanje pojedinaca i timova za obnašanje zadaća u svim uvjetima djelovanja.

Prvi modul obuke obuhvaćao je opće vojne sadržaje, temeljne i specijalističke vojne vještine, uključujući i obuku iz urbanog ratovanja te instinktivno gađanje iz osobnog naoružanja na vojnom vježbalištu „Lisičići“. Drugi modul obuke provodio se isključivo na moru, a sastojao se od savladavanja vodenih prepreka, plivanja, veslanja te uvježbavanja tehnika, taktika i procedura ukrcaja, iskrcaja i prevoženja desantnim jurišnim brodom i helikopterom Mi8 MTV1. U provedbi obuke, osim instruktora Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice, sudjelovala su i tri ovlaštena instruktora Obavještajne pukovnije, posada helikoptera Mi8 MTV1 iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja i pripadnici Flote HRM.

Polaznici obuke su sva stečena znanja i vještine prezentirali tijekom završne situacijske vježbe „SITEX 2“ koja je uspješno provedena u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i u vojarni „Admiral flote Sveto Letica - Barba“.

Na završnoj svečanosti koja je održana 24. srpnja 2020. u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice polaznicima su dodijeljena uvjerenja o završetku obuke, a najboljem polazniku trećeg naraštaja vojniku Petru Šušcu i pohvala za ostvarene rezultate i zalaganje.

Foto: HRM / Hidajet Čobo