24.07.2020.
SMVO „Josip Briški“ proveo obuku obučavatelja S.E.R.E. razine „A“

Obuka obučavatelja preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) razine „A“ provedena je u vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju od 20. do 24. srpnja 2020.

Tim instruktora Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“, 24. srpnja 2020. završio je s provedbom obuke obučavatelja za 15 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (Gardijska mehanizirana brigada, Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, Inženjerijska pukovnija) strogo se pridržavajući preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih za prevenciju širenja zaraze COVID-19. Obuka je bila koncipirana u tri faze: prvu fazu je činio sadržaj obuke propisan za „B“ razinu (završetkom S.E.R.E. razine „B“ polaznici su sposobni razumjeti procedure i poznavati praktične tehnike i vještine preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja). Druga faza uključivala je didaktičko-metodičko područje, a treća faza odnosila se na evaluaciju polaznika.

Cilj koji se želi postići provedbom ovakve vrste obuke je osposobljenost časnika/ca i dočasnika/ca OSRH za samostalnu provedbu S.E.R.E. obuke razine „A“ u svojim ustrojbenim cjelinama. Također, osiguran im je program obuke S.E.R.E. „A“ i potrebna literatura. Prema izjavi voditeljice obuke, bjn Renate Koković Novosel, polaznici su po završetku obuke spremni samostalno, teorijski upoznati polaznike obuke u svojim postrojbama s tehnikama preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja. Polaznici su obuku okarakterizirali vrlo zanimljivom te su stekli znanja i vještine koje će im zasigurno dobro doći u budućem radu u njihovim postrojbama, ali i na dužnostima koje će eventualno u budućnosti obnašati u međunarodnim misijama.

Certifikate o uspješno završenoj obuci dodijelili su brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SMVO „Josip Briški“ i voditeljica tečaja, a neposredno prije dodjele polaznici i instruktori su minutom šutnje odali počast tragično stradalom skupniku Josipu Briškom koji je prije godinu dana preminuo od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, a od 1. listopada 2019. Središte za međunarodne vojne operacije nosi naziv Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Foto: SMVO / Jasmina Vrgoč