24.07.2020.
Održana primopredaja dužnosti načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera

U Glavnom stožeru Oružanih snaga RH, održana je primopredaja dužnosti načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH između general-bojnika Denisa Tretinjaka i brigadne generalice Gordane Garašić.

Primopredaji je nazočio direktor Glavnog stožera OS general-bojnik Ivica Olujić i načelnici uprava Glavnog stožera. Stupanje na dužnost je 01.kolovoza 2020. godine.

General-bojnik Denis Tretinjak bio je zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (od 2015. do 2018. godine) nakon koje je preuzeo dužnost načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera (od 2018. do 2020. godine). Tijekom tog vremena promaknut je u čin general-bojnika.

General Tretinjak odlazi u Szekesfehervar u Mađarsku gdje će preuzeti dužnost zapovjednika Zapovjedništva multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (HQ MND – C).

Brigadna generalica Gordana Garašić rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala na Pravnom fakultetu.

Tijekom svoje vojne karijere obnašala je brojne stožerne dužnosti u Oružanim snagama RH. Od 2004. do 2008. godine bila je vojna savjetnica u NATO-u i EU (Bruxelles, Belgija). Između ostaloga, obnašala je dužnost pročelnice Kabineta načelnika GS, načelnice u Zapovjedno-operativnom središtu GS, savjetnice u Uredu PRH, šefice Vojnog ureda u Uredu PRH, načelnice Uprave za personalne poslove Glavnog stožera te zamjenice direktora u RACVIAC-u (Centre for security cooperation).

Dva puta je sudjelovala u misiji u Afganistanu, 2010. i 2014. godine. U ISAF-u je 2010. godine obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a uz to i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

U Afganistanu je 2014. godine bila savjetnica zapovjednika za integracije rodne perspektive.

U Nacionalnom obrambenom sveučilištu u Washingtonu 2013. godine magistrirala je strategiju nacionalnih resursa.

General Tretinjak i generalica Garašić na svojim su se dužnostima iskazali predanim i marljivim radom na čemu im je zahvalio direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Ivica Olujić koji im je poželio sreću i uspjeh u obnašanju novih i odgovornih dužnosti.

Foto: OSRH / Dražen Volarić