24.07.2020.
Obilježena prva godišnjica pogibije skupnika Josipa Briškog

U Sesvetama, na mjesnom groblju Markovo polje, 24. srpnja 2020. polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena je prva godišnjica pogibije sk Josipa Briškog, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga.

Uz obitelj i prijatelje, obilježavanju su nazočili pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni Zapovjednikom ZSS-a brigadnim generalom Pericom Turalijom.

Obilježavanje je započelo ujutro polaganjem vijenca te paljenjem svijeća ispred spomen-sobe u vojarni „Ante Šaškor“ u Delnicama nakon čega je služena sveta misa predvođena vojnim kapelanom p. Mirkom Vukojom.

Tom prigodom pater Mirko Vukoja u svojoj propovijedi je istaknuo: „Svaki naš život je zdravo sjeme položeno u zemlju sposobno donijeti obilje ploda - dobrih djela. Bog daje učinak i smisao našim plemenitim nastojanjima. Zahvalni smo Bogu za našeg Josipa i usrdno ga molimo neka mu njegova ljubav bude nagradom, a najbližima utjehom.“

Povodom godišnjice počast su odale i navijačke skupine oslikavanjem murala u svojim gradovima i to; Osijek (Kohorta), Šibenik (Funcuti), Široki brijeg (Škripari), Vinkovci (Ultrasi), Vukovar (BBB Vukovar), te Zagreb (BBB), a uskoro će osvanuti i u Livnu (Konjica) i Pula (Demoni). To je njihov doprinos da se Josipova žrtva nikada ne zaboravi.

Josip Briški rođen je 1992. u Zagrebu. Živio je i školovao se u Sesvetama. Nakon trogodišnje službe u HV prijavljuje se na Temeljnu obuku za specijalna djelovanja koju uspješno završava te postaje pripadnik ZSS-a. Kao dočasnik specijalnih snaga završava još niz drugih specijalističkih tečajeva.

U svojoj nažalost prekratkoj karijeri uvijek je ocjenjivan visokim i najvišim ocjenama za postignute rezultate svoga rada.

Smrtno je stradao obnašajući svoju dužnost 24. srpnja 2020. u NATO misiji potpore miru „Resolute Support“ u Afganistanu.

Posthumno je odlikovan zlatnom Domovinskom medaljom.

Foto: ZSS