23.07.2020.
Svečani doček 2. hrvatskog kontingenta iz Republike Litve

U vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu, 23. srpnja 2020. održan je svečani doček 2. hrvatskog kontingenta iz RepublikeLitvegdje je sudjelovao u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

Svečanom dočeku prisustvovali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Dražen Ressler, predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade i drugi uzvanici.

General Šerić čestitao je pripadnicima 2. HRVCON-a na svemu što su postigli za vrijeme svog angažmana i sudjelovanja u ovoj vrlo značajnoj i zahtjevnoj međunarodnoj aktivnosti te je naveo kako su postavljene zadaće koje su pripadnici 2. HRVCON-a odradili, zahtijevale prije svega profesionalizam i prilagodljivost u međunarodnom okružju, zajedništvo, izniman trud i doprinos svakog pojedinca u sastavu kontingenta te da je zajedništvo u kombinaciji s jasno iskazanim motivom i dobrim vođenjem, rezultiralo visokim stupnjem spremnosti i obučenosti postrojbe prije upućivanja na zadaću i dostojno predstavljanje Hrvatske kopnene vojske i čitave Hrvatske vojske kroz profesionalno izvršenje zadaća 2. HRVCON-a u Republici Litvi.

Također, general Šerić zahvalio je pripadnicima 2. HRVCON-a što su u složenim okolnostima opasnosti od širenja koronavirusa još jednom dokazali profesionalizam hrvatskog vojnika i proveli svoju zadaću. Posebnu zahvalu uputio je obiteljima pripadnika te ječestitao pohvaljenima i nagrađenima.

Brigadir Ressler uputio je pozdrav, čestitku i dobrodošlicu pripadnicima 2. HRVCON-a iz misije ojačane prednje prisutnosti iz Republike Litve i čestitao na vrhunskoj odrađenoj zadaći kao i na dostojnom predstavljanju pobjedničke Hrvatske vojske i Republike Hrvatske u međunarodnom vojnom okruženju te je naglasio kako su postavljene zadaće kroz koje su prolazili, kako u pripremi tako i u provedbi aktivnosti zahtijevale iznimnu volju, trud i odgovornost svakog pojedinca kontingenta.

Zapovjednik 2. HRVCON-a satnik Robert Bajan rekao je kako su nakon šest mjeseci provedenih u misiji ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, sve zadaće koje su postavljene ispred 2. HRVCON-a uspješno odrađene s iznimno motiviranim, obučenim i spremnim pripadnicima te kako su ostvarene suradnje s nizom vojski članica NATO saveza, a među kojima ističe suradnju na visokoj razini s vojskama Kraljevine Norveške, Kraljevine Nizozemske i s vodećom zemljom u misiji ojačane prednje prisutnosti Saveznom Republikom Njemačkom i vojskom SAD-a.

Uz Oružane snage Republike Hrvatske koja je u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi u Borbenoj grupi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke participirala s ukupno 188 pripadnika, od kojih su glavninu snaga činili pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 3. mehanizirane bojne “PAUCI” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, participirale su i oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Foto: HKoV