18.07.2020.
Brod HRM-a prevezao preko 250 tona vode na otok Biševo

Na poziv grada Komiže u situaciji kronične nestašice vode na otoku Biševu, Hrvatska ratna mornarica je odgovorila žurnim upućivanjem broda Flote HRM-a, DBM-82 “KRKA” koji je u četvrtak i petak, 16. i 17. srpnja 2020., pružio potporu stanovništvu otoka Biševa davanjem preko 250 tona vode u obiteljske vodospremnike.

Uslijed izrazito nepovoljne hidrološke godine, trenutna situacija na otoku Biševu po pitanju opskrbe vodom bila je iznimno teška za tamošnje stanovništvo koje je ostalo bez pitke vode.

Zadaća je bila zahtjevna jer se radilo o dostavi vode u više od 18 vodospremnika na otoku Biševu. S obzirom na konfiguraciju obale odnosno nemogućnosti pristajanja, brod je sidrio u uvalama Salbunara, Porat i Mezuporat te je bilo potrebno razvući vatrogasna crijeva za vodu i više od kilometra kako bi došli i do najudaljenijih kuća.

Provedbi ove zadaće pridružili su se i pripadnici DVD-a Komiža kao i lokalno stanovništvo. Pored naznaka pogoršanja meteo situacije vodilo se računa i o nesmetanom prolasku izletničkih brodica te primjeni epidemioloških mjera.

Jedna od glavnih misija Hrvatske vojske je pomoć lokalnoj zajednici i stanovništvu u elementarnim nepogodama i potrebitim situacijama kao što je bila ova, tako da su i ovaj put pripadnici Hrvatske ratne mornarice pokazali zahtijevanu sposobnost i brzom reakcijom izvršili ovu zadaću u potpunosti.