15.07.2020.
Pripadnik HRM-a upućen u operaciju EU NAVFOR MED - IRINI

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, 13. srpnja 2020. primio je kapetana korvete Božena Lukšića koji je upućen u operaciju potpore miru EU NAVFOR MED – IRINI.

Kapetan korvete Božen Lukšić od 15. srpnja 2020. do siječnja 2021. sudjelovat će u operaciji potpore miru EU NAVFOR MED - IRINI na dužnosti stožernog časnika u Zapovjedništvu operacije u Rimu.

S obzirom da je riječ o dužnosti koja je vezana uz funkcioniranje Združenog operativnog središta, HRM će imati koristi unaprjeđivanjem sposobnosti Mornaričkog operativnog središta kao i kroz osiguranje potpore Zapovjedno-operativnom središtu Oružanih snaga o situacijskoj svjesnosti u području operacije.

Operacija je nastavak prethodne operacije EU NAVFOR MED - SOPHIA u kojoj HRM sudjeluje od rujna 2017., a temeljna zadaća nove operacije je sprječavanje krijumčarenja naoružanja.

Poželjevši kkr Lukšiću puno uspjeha na novoj dužnosti, ka Raffanelli je naglasio potrebu maksimalnog angažiranja uz primjenu dosadašnjih iskustava kako njega osobno tako i njegovih prethodnika. „Odgovornim i profesionalnim izvršavanjem postavljenih zadaća dostojno prezentirajte Oružane snage RH, a time i Hrvatsku ratnu mornaricu.“ – poručio je ka Raffanelli, uz to poželjevši kkr Lukšiću još jednom puno uspjeha, sreće, zdravlja, ugodan boravak u Rimu te siguran povratak u domovinu.

Kkr Božen Lukšić rođen je 24. prosinca 1975. u Splitu. Završio je Pomorski fakultet u Splitu sa zvanjem inženjer pomorskog prometa, smjer nautika. U Oružane snage RH pristupa 2002. godine. Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu završio je intergransku Zapovjedno-stožernu školu te niz tečajeva. Ovo mu je treći angažman u operacijama potpore miru. Tijekom službe u HRM-u obnašao je razne dužnosti. U operaciju EU NAVFOR MED - IRINI odlazi s dužnosti časnika za borbenu spremnost u Odjelu N3 ZHRM.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Foto: HRM / D. Podrug