14.07.2020.
Vojno-obavještajni kamp Gmbr

Vojno-obavještajna satnija Gardijske mehanizirane brigade provela je tematski vojno-obavještajni kamp 20/2 na jezeru Peruča od 6. do 10. srpnja 2020. u svrhu uvježbavanja izvidničkih operacija s ciljem prelaska vodenog medija te njegove uporabe.

Voda je jedan od medija koji se koristi za infiltraciju/eksfiltraciju, a istovremeno je i prepreka te zahtijeva izvidničke sposobnosti koje nerijetko uključuju uporabu improviziranih sredstava za prijelaz preko prepreke kao i gumenih čamaca sa i bez motora, kajaka, helikoptera te vještine ronjenja i borbenog plivanja.

U sklopu kampa uvježbavale su se reakcije na kontakt u dnevnim i noćnim uvjetima na obali i u vodi koje je pratio izniman psihofizički napor. Osim praćenja postupanja timova u rješavanju krizne situacije, od timova se tražila brza međusobna sinkronizacija u području zamišljene operacije uz primjenu tehnike brzog sakupljanja izvidnika iz vode uz pomoć čamaca.

Ovo je samo jedan segmenta kojeg pripadnici Vojno-obavještajne satnije provode u okviru ciklusa vodene obuke te služi kao nadogradnja za morski i riječni tematski kamp.

Pored vodenih tematskih kampova, Vojno-obavještajna satnija usavršava svoje vještine kroz ostale tematske kampove kao što su djelovanje i preživljavanje u planinskim uvjetima zimi i ljeti, djelovanje u urbanom okružju te djelovanje u konvencionalnim i asimetričnim operacijama.

Foto: HKoV