13.07.2020.
Hrvatsko vojno učilište organiziralo okrugli stol na Memorijalu „Andrija Andabak“

U sklopu održavanja Memorijala „Andrija Andabak“, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) organiziralo je okrugli stol pod nazivom Andrija Andabak – 28 godina, koji je održan 12. srpnja 2020. u općini Stari Jankovci.

Ispred HVU sudjelovali su načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadir Mijo Kožić, časnik za raščlambu operacija brigadir Sandi Knežević i prodekan za vojnu izobrazbu brigadir Miro Čolić koji je i jedan od nositelja Priznanja Andrija Andabak.

Na okruglom stolu sudjelovali su zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske brigadni general Željko Ljubas, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, načelnik općine Strai Jankovci Drgana Sudarević, savjetnik ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević kao i najuspješniji operatori na protuoklopnim vođenim raketnim sustavima (POVRS) iz Domovinskog rata i nositelji ratnog Priznanja „Andrija Andabak“ za protuoklopnu borbu s POVRS sustavima.

Memorijal se održava svake godine u općinama Stari Jankovci i Nuštar kao sjećanje na pogibiju junaka Domovinskog rata pukovnika Andrije Andabaka te promiče vrijednosti iz Domovinskog rata i uključuje kulturne, edukativne, sportske i druge sadržaje. Tijekom godina je prerastao u jednu od najpoznatijih i najposjećenijih manifestacija na početku ljeta u istočnoj Slavoniji.

Priznanje „Andrija Andabak“ utemeljeno je tijekom Domovinskog rata, 1993. godine u spomen na pukovnika Andriju Andabaka, pripadnika 109. brigade Hrvatske vojske, jednog od najuspješnijih operatora s POVRS-om tijekom Domovinskog rata, koji je poginuo u Bosanskoj Posavini 7. srpnja 1992. Utemeljenju ovog priznanja kao i razvoju protuoklopne borbe s POVRS-ima veliku potporu je davao tadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH stožerni general Janko Bobetko. Priznanje se dodjeljivalo najuspješnijim operatorima na POVRS-ima kao i najzaslužnijim časnicima za razvoj protuoklopne borbe s POVRS-om u Hrvatskoj vojsci. Ukupno je dočasnicima i časnicima dodijeljeno 27 priznanja, a s obzirom da se radi o „ratnim priznanjima“ to je i konačan broj.

Ovogodišnji Memorijal je zaključen finalnom utakmicom nogometnog turnira te nastupom Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Foto: Arhiva i HVU / brg Miro Čolić