09.07.2020.
Obrane završnih i diplomskih radova kadeta na HVU

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) u razdoblju od 24. lipnja do 17. srpnja 2020. provode obrane završnih i diplomskih radova na preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Radi se o kadetima 13. i 14. naraštaja koji su uspješno završili svoje školovanje i još im je preostala obrana završnog, odnosno diplomskog rada, nakon kojeg će dobiti diplomu, čin poručnika i raspored u postrojbe Hrvatske vojske.

Svoj završni rad pod nazivom „Kratke strojnice u urbanom ratovanju“ obranio je kadet narednik Mišo Dropulić, inače rodom iz Vrgorca: „Zadovoljan sam sa svojom obranom i ukupnom ocjenom. Ja ne idem na diplomski studij, idem na rad u postrojbu, a dalje ću vidjeti što se tiče diplomskog studija“.

„Kada bih dao ocjenu cjelokupnog školovanja moja ocjena bi bila četiri. Uvijek ima prostora za poboljšanje, ali smatram da je dosta dobro koncipirano“, naglasio je kadet Dropulić. „Najviše mi se svidio zadnji semestar vojno stručne prakse. Smatram da je to dobra priprema za rad u postrojbi. Vidim se na dužnosti zapovjednika voda u bojni Puci ili u Satniji mornaričkog desantnog pješaštva“, zaključio je kadet Dropulić.

Kadet narednik Vjekoslav Rajić kadet je Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH). Tema njegovog završnog rada bila je „Pješačko naoružanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. „Moja motivacija za izradu završnog rada bila je što sam kao pripadnik OS BiH u rodu pješaštva želio obraditi naoružanje koje ću koristiti kad dođem u svoju matičnu postrojbu“ istaknuo je kadet Rajić.

„Kada bi me pitali je li opet došao studirati na HVU svakako bi opet došao. Nisam se pokajao ni jedne sekunde što sam tu došao. Školovanje je bilo zahtjevno ali osoba koja to želi i koja se dovoljno trudi neće imati nikakvih problema. Moramo biti svjesni da dolazimo u vojni sustav koji ima svoja pravila i norme ponašanja koje moramo poštovati te se truditi i raditi za ostvarenje svoga cilja, a to je završetak školovanja“, zaključio je kadet Rajić.

Nakon što je zbog epidemije koronavirusa suspendirana nastava u svim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj pa tako i na Hrvatskom vojnom učilištu, kadeti su se morali prilagoditi na nastavu na daljinu. Nastava se provela prema akademskom kalendaru Sveučilišta u Zagrebu, a kadetima završnih godina preddiplomskih i diplomskih studija osiguran je sustav mentoriranja kako bi se mogli što kvalitetnije pripremiti za obranu svojih radova. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju obrane završnih i diplomskih radova provode se u učionicama iako je sve spremno za obrane radova i na daljinu.

Foto: HVU / Dražen Volarić