09.07.2020.
Admiral Hranj na sastanku Vojnog odbora Europske unije u Bruxellesu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, sudjelovao je 9. srpnja 2020. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji na sastanku Vojnog odbora Europske unije (European Union Military Committee - EUMC).

Sastanak je vodio general zbora Claudio Graziano (ITA), predsjedavajući Vojnog odbora EU, a na samom početku sudionicima se obratio gospodin Josep Borell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Na Vojnom odboru EU, uz admirala Hranja, sudjeluje i vojni predstavnik pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović i načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH general-bojnik Denis Tretinjak.

Tijekom sastanka razgovaralo se o operacijama i obučnim misijama koje provodi Europska unija, razvoju strateških smjernica te preustroju tijela unutar Europske unije koja se bave pitanjima iz portfelja sigurnosti i obrane. Također, razmatrala se suradnja EU-a i NATO-a i njen budući razvoj, uključujući iskustva i naučene lekcije krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj na marginama sastanka sastao se s generalom zbora Claudiom Grazianom i predstavnicima Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji i djelatnicima Vojnog predstavništva pri NATO i EU.

Foto: OSRH