26.06.2020.
Vježba Obalne straže RH "Suzbijanje uljnog onečišćenja mora"

Na temu suzbijanja uljnog onečišćenja mora, Obalna straža RH provela je u četvrtak, 25. lipnja 2020. u akvatoriju otoka Visa vježbu brodom OB SB-73 „Faust Vrančić“.

Uz OB SB-73 u vježbi je sudjelovao zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9 „Pilatus“, koji je pod operativnim zapovijedanjem OSt RH.

U vježbi je korištena oprema za suzbijanje onečišćenja mora, vlasništvo Europske agencije za pomorsku sigurnost, koja je temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva Obrane RH u srpnju 2019. g. predana na privremeno korištenje RH.

Riječ je o specijaliziranoj brani i opremi visokog kapaciteta za prikupljanje teških ulja s površine mora, iz kompleta „RO-trawl 1500“ (DESMI), koja je za potrebe vježbe bila ukrcana na OB SB-73.

Cilj ove vježbe provjera je spremnosti kroz mehanizme reagiranja po Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Ujedno, provjerena je razina trenutne spremnosti i stupanj uvježbanosti posade broda za rukovanje opremom te funkcionalnost postojećih materijalno tehničkih resursa.

Uz zapovjednika OSt RH komodora Milana Blaževića i načelnika Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva HRM kapetana bojnog broda Zorana Medvidovića, vježbu su sa obalnog ophodnog broda OOB-31 „OMIŠ“ pratili predstavnici Državnog ureda za reviziju te članovi Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru.

Foto: Obalna straža RH