26.06.2020.
VV "HARPUN 20": radionica Glavne planske skupine i Inicijalna planska konferencija

Prva radionica Glavne planske skupine (CPTM1) te Inicijalna planska konferencija (IPC) za vojnu vježbu HARPUN 20 održane su u četvrtak i petak, 25. i 26. lipnja 2020., u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“.

Najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice, taktička vježba s bojevim gađanjem HARPUN 20 temelji se na Uputi o vojnim vježbama u OS RH (2013.) koja pruža smjernice za planiranje i provedbu svih domaćih, međunarodnih, NATO-ovih i EU-ovih vojnih vježbi u kojima sudjeluju pripadnici OS RH. Uputa je gotovo u potpunosti istovjetna NATO Bi-SC Exercise directive 075-003, ključnoj u planiranju vježbi.

S obzirom na promjene u planu provedbi vojnih vježbi HRM-a, koje su proizišle iz situacije sa pandemijom virusa COVID 19, ovogodišnja inačica vježbe HARPUN 20 obuhvatit će sve planirane no odgođene vježbovne aktivnosti nužne za izvršenje dodijeljenih misija i zadaća.

HARPUN 20 LIVEX planira se provesti 20. i 21. listopada o.g. na moru, na pomorskom vojnom poligonu „ŽIRJE“ te u prostoru vojarne „Zečevo“. U svojstvu zapovjednika vježbe (OSE/OCE) je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, dok je direktor vježbe (EXDIR) načelnik stožera-zamjenik zapovjednika HRM komodor Damir Dojkić.

Uz Zapovjedništvo i postrojbe HRM-a u vježbi će sudjelovati snage HRZ-a, ZzP-a, OP, PVP i ZzKP.

Osim uvježbavanja planiranja i provedbe pomorskih operacija u nacionalnom okružju, kao i procedura zapovijedanja i nadzora, među ciljevima vježbe navode se uvježbavanja procedura operativnog razvoja uz poduzimanje svih mjera borbenog osiguranja, demonstraciju osnovnih taktičkih sposobnosti (napadne i obrambene operacije te operacije stabilizacije), spašavanje iz mora, topničko gađanje ciljeva na moru s brodova, taktičko manevriranje, zaštita snaga u luci, na sidrištu, otvorenom moru i priobalnim vodama, popuna na moru, traganje i spašavanje, tegljenje havariranih brodova, operacije pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

Za potrebe vježbe izradit će se scenarij temeljen na Uputi o vojnim vježbama OS RH na zemljopisnom području Srednjeg Jadrana, koji će za potrebe vježbe samo manjim dijelom biti izmijenjen. Sadržaj scenarija će biti prilagođen za potrebe vježbe s bojnim gađanjem (LIVEX).

Foto: HRM