19.06.2020.
U SMVO „Josip Briški“ provedena preduputna obuka za sastav 4. HRVCON NMI

Središte za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški” provelo je od 15. do 18. lipnja 2020. godine preduputnu obuku kandidata za upućivanje u NATO misiju u Irak.

Ova misija angažira nekoliko stotina NATO instruktora i nadograđuje obuku i napore izgradnje sposobnosti koje su dostignute u Iraku kroz NATO inicijativu obuke i izgradnje kapaciteta za Irak od 2017. (NATO Training and Capacity Building Iraq NTCB-I).

4. hrvatski kontingent sastavljen je od sedam pripadnika Oružanih snaga RH, četiri časnika i tri dočasnika, a u Irak se upućuju u srpnju 2020. godine. Hrvatski časnici i dočasnici u NATO-ovoj misiji u Iraku obnašaju dužnosti savjetnika, obučavatelja i mentora, te potporne dužnosti.

Cilj preduputne obuke je upoznavanje sa trenutnom situacijom u području operacije, psihološka i medicinska priprema kandidata te obavljanje logističkih i administrativnih obveza prije upućivanja. Između ostalog, pripadnici se upoznaju sa zemljopisnim, kulturološkim i povijesnim značajkama terena na koji dolaze te sa opisom poslova koje će izvršavati. Velik dio nastave je koncipiran na temelju prenošenja iskustava djelatnika koji su već bili upućivani u istu. Mr.sc. Nermin Botonjić, tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, održao je polaznicima predavanje o prakticiranju islama općenito te o stanovništvu i vjeri u Iraku, o društveno prihvatljivim oblicima ponašanja i kulturološkim razlikama. Nastavak je to dugogodišnje dobre suradnje između Mešihata i SMVO „Josip Briški“.

Na temelju iskustava te naučenih lekcija časnika koji su bili u misijama, polaznici su usvojili znanja i vještine koje su od posebne važnosti upravo za ovu misiju. Uz instruktorski tim SMVO „Josip Briški“ sudjelovali su i predavači iz drugih ustrojbenih jedinica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nositelji obuke su djelatnici Odsjeka za provedbu NATO i EU tečajeva i obuke Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ (bojnik Nikola Suhić, poručnik Zvonimir Jakić), a završilo ju je ukupno 11 polaznika; 6 glavnih i 5 pričuvnih kandidata.

Foto: OSRH/J. Vrgoč